Chișinăul ar putea avea un buget destinat implementării inițiativelor cetățenești creative

ax_9601
Foto: Maxim Chumash

Fracțiunea Blocului Electoral „PPEM – Iurie Leancă” din Consiliul Municipal Chișinău, în parteneriat cu Rețeaua Civică Urbană și Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale, au lansat astăzi, 12 decembrie 2016, proiectul privind introducerea bugetării participative (civile) în municipiul Chișinău.

Introducere Bugetului Participativ are drept scop transformarea relației cetățean-autorități, prin oferirea unei platforme prin intermediul căreia cetățenii ar participa mai activ la procesul de administrare a orașului. Acesta va contribuie la creșterea participării și a calității democrației locale, promovează pluralismul de opinii și discuțiile publice, stimulează incluziunea vocilor excluse și a grupurilor sub reprezentate. De asemenea, acest buget ar contribui la realizarea justiției sociale și asigură un grad sporit de control civic.

Astfel, cetățenii municipiului Chișinău vor putea aplica pentru proiectele pentru bugetul civil, care vor putea fi depuse de către persoane cu vârsta mai mare de 16 de ani. Acestea vor fi depuse în baza unui formular de cerere a proiectului pentru bugetul civil publicat pe pagina web oficială a Primăriei municipiului Chișinău, împreună cu o listă a locuitorilor municipiului Chișinău, care sprijină această propunere.

Proiectele vor fi clasificate în două categorii: proiecte mici și proiecte mari. Proiecte mici sunt acele în care valoarea costului de implementare se încadrează de la 30 000 MDL până la 100 000 MDL, suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de 1 000 000 MDL. Proiecte mari sunt acele în care valoarea costului de implementare se încadrează de la 100 001 MDL până la 500 000 MDL, suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de 2 000 000 MDL.

După ce cetățenii vor scrie proiectele, Direcția relații publice a Primăriei municipiului Chișinău le va colecta și va convoca ședința echipei de lucru pentru Bugetul Civil, în scopul de a efectua evaluarea tehnică a proiectelor. Componența Echipei va include câte un reprezentant ai Direcției administrație publică locală și un reprezentant al Direcției relații publice. De asemenea, consilierii municipali pot participa la ședința echipei de lucru și se expune pe marginea proiectelor.

Regulamentul cu privire la aprobarea Bugetului Participativ în Chișinău detaliază modul în care inițiativele civice, grupurile de cetățeni și organizațiile societății civile pot înainta pentru finanțare din contul bugetului public proiecte ce vizează lucrări de amenajare, de reparație a infrastructurii, de construcție a infrastructurii etc. Modelul de Bugetului propus este inspirat din experiența de implementare a asemenea proiecte în orașe din Europa de Est, cu experiențe și structură a administrației publice locale asemănătoare celei din mun. Chișinău: Polonia, Ucraina, România. Astfel, noi ne propunem implementarea acestui proiect începând cu 2017”, susține Victor Lutenco, consilier municipal PPEM.

Autorii proiectului privind Bugetul Participativ cred că implementarea acestuia în mun. Chișinău va avea următoarele efecte: creșterea gradului de participare a cetățenilor orașului în procesul decizional, sporirea transparenței cheltuielilor publice, creșterea controlului civic, creșterea activismului civic etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente