Herman Baskår, șeful adjunct de misiune al Ambasadei Regatului Norvegiei, în vizită la iHUB: Proiectul este deja un succes

ihub
Foto:Facebook/Steinar Hoel Korsmo

Spațiile de coworking în Moldova devin tot mai populare. Recent, la Chișinău a fost inaugurat iHUB, un loc menit să adune împreună oameni, resurse, experiențe și conținuturi potrivite pentru a susține inovația și afacerile în domeniul IT. La puțin peste o lună de la inaugurare, iHUB a fost vizitat de Herman Baskår, șeful adjunct de misiune al Ambasadei Regatului Norvegiei pentru România și Republica Moldova, în vederea monitorizării proiectului „Access Moldova”, implementat de Ministerul Norvegian pentru Afaceri Externe prin Fundația Seed Forum Norvegia în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

iHUB Chișinău este unul din cele patru pachete de lucru ale proiectului „Access Moldova”, iar în opinia lui Herman Baskår, înființarea acestui spațiu în incinta Facultății Energetică și Inginerie Electrică a UTM este deja un succes, având în vedere faptul că se află în primele săptămâni de funcționare. „Norvegiei îi place să susțină succesele, în special în acest sector, pentru a ajuta Moldova. Companiile norvegiene caută noi locuri unde să găsească experți în acest domeniu. Poate Moldova va deveni un astfel de loc foarte curând”, și-a exprimat convingerea Herman Baskår, care a declarat în cadrul vizitei că un loc precum iHUB este fantastic. „Îmi place să merg să vizitez locuri ca acesta. Dar trebuie să-i urmărim evoluția pentru o perioadă mai lungă decât patru săptămâni, trebuie să așteptăm un an, doi sau trei. Totul depinde însă de oamenii care îl conduc, dar și de oamenii care-l folosesc.”

14997267_10154662286414717_2006802713_n
Photo Credit: ATIC

Norvegia își dorește un viitor mai bun pentru Moldova

„Proiectele de dezvoltare ale Norvegiei și scopurile acestora sunt diverse, dar în mare parte Norvegia își dorește ca oamenii din Moldova să aibă joburi mai bune și un viitor prosper, iar acest proiect este sustenabil pe o perioadă lungă de timp”, a menționat șeful adjunct de misiune al Ambasadei Regatului Norvegiei. „Există organizații de ambele părți care sunt interesate în a susține acest proiect. Este foarte important atât pentru Moldova, cât și pentru alte țări, ca oamenii să aibă o viață bună și să se descurce singuri. Noi sperăm la cât mai bine pentru Moldova”, a adăugat el. Cât despre lecțiile pe care țara noastră ar putea să le învețe de la Norvegia în termeni de antreprenoriat, Herman Baskår a spus că nu există o formulă de succes, dar că în vederea dezvoltării acestui domeniu este important să ai o idee și să nu renunți la ea: „Succesul este obținut mereu prin muncă și prin urmărirea continuă a unei idei. Dacă nu te dezvolți, dacă nu produci inovații, atunci mori. Trebuie să mergi  mai departe, să inventezi lucruri noi. Dacă te vei așeza și vei spune că acum viața ta este suficient de bună, atunci vei cădea. Mereu trebuie să cauți altceva mai bun”.

14996314_10154662286544717_1211609549_n
Photo Credit: ATIC

Cu referire la impactul economic pe care un astfel de centru antreprenorial îl poate genera, Herman Baskår a declarat că acesta poate fi obținut și cu susținerea politicienilor: „Este nevoie să lucrați împreună și să sperăm că veți face asta. Pentru Moldova, este importantă reținerea tinerilor în țară, ca ei să dezvolte afaceri”, a mai spus el.

Perspective de dezvoltare: potențiale colaborări între universitățile tehnice din Norvegia și Moldova

Universitatea Tehnică a Moldovei este unul dintre partenerii importanți ai proiectului, întrucât studenții și absolvenții UTM sunt principalii beneficiari ai spațiului iHUB. „Proiectul respectiv este o istorie de succes, cel puțin astfel a fost prima parte. Următoarea depinde de implementare, dar iHUB are un potențial mare, întrucât este un centru inedit pentru Universitatea Tehnică”, a declarat Viorel Bostan, rectorul UTM, adăugând că spațiul respectiv le va permite absolvenților să se realizeze în plan profesional și să-și implementeze cele mai neobișnuite idei.

În același context, rectorul UTM a menționat că, în vederea dezvoltării competențelor studenților și a modului în care aceștia sunt pregătiți să activeze în carieră, planurile de învățământ urmează să fie modernizate și să fie utilizate cele mai noi tehnologii care au apărut pe piață. „Deși sistemul educațional tinde să fie conservator, acest lucru nu înseamnă că trebuie să rămânem în urmă și să așteptăm zece ani până când anumite metode își vor demonstra utilitatea. Ne permitem să fim foarte flexibili, le permitem și profesorilor să folosească diverse tehnologii, să diversifice metodele pe predare. De asemenea, tindem să le creăm studenților competențe pentru antreprenoriat, pentru ca viitorii ingineri să poată iniția businessuri proprii, startupuri și, de ce nu, companii de succes în viitor.”

Photo Credit: iHUB Chisinau
Photo Credit: iHUB Chisinau

Cât despre viitoare parteneriate și colaborări între universitățile tehnice din Norvegia și Moldova, atât Herman Baskår, cât și Viorel Bostan s-au arătat interesați, declarându-și deschiderea pentru viitoare parteneriate. „Stabilirea unui astfel de parteneriat este un deziderat pentru UTM. Un criteriu important pentru măsurarea calității studiilor oferite de o universitate este cel de internaționalizare, iar acest lucru se face prin programele de mobilitate academică. Ne bucură că reprezentanții ambasadei Norvegiei au confirmat disponibilitatea de a stabili conexiuni cu universitățile norvegiene”, a declarat rectorul UTM.

Un spațiu pentru startuperi și liberi profesioniști

iHUB a fost inaugurat la 28 septembrie 2016. Hubul deschis are o suprafață de 400 m.p. și găzduiește deja startuperi și liber profesioniști în domeniul IT. Rezidenții beneficiază de o ambianță confortabilă – spații de lucru perfect adaptate tendințelor, necesităților și resurselor. Prin intermediul iHUB, aceștia au posibilitatea să se conecteze la rețele locale și internaționale de investitori, să întâlnească potențiali parteneri, să acceseze evenimente antreprenoriale, să profite de programe utile și de un transfer efectiv de know-how.

Photo Credit: utm.md
Photo Credit: utm.md

iHUB este creat cu suportul Guvernului Regatului Norvegiei în cadrul unui parteneriat public-privat între Universitatea Tehnică a Moldovei și Centrul de Excelență în domeniul TIC – „Tekwill”, finanțat din surse USAID.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente