A fost lansat un nou proiect de ghidare profesională a elevilor din ultimii ani de studii. Detalii

1-gata-admiterea-la-liceu-s-a-facut-repartizareanbsp-lista-liceenilor-dupa-medii-1140×764

Un nou proiect-pilot în domeniul ghidării profesionale a elevilor și alegerii studiilor din perspectiva angajării în câmpul muncii a fost lansat oficial în Republica Moldova luni, 17 octombrie. Proiectul JOBS Moldova „Orientare Profesională în Mediul de Afaceri și Școli” se desfășoară în baza unui Acord de Colaborare între Ministerul Educației al Republicii Moldova și Universitatea Pedagogică Zurich, Elveția.

Evenimentul s-a desfășurat la Școala Profesională nr. 7 din Chișinău și a reunit reprezentanți ai Ministerului Educației, Institutului de Formare a Capacităților Profesionale, Universității Pedagogice Zurich, Elveția, elevi, profesori, agenți economici.

În deschiderea evenimentului, Cristina Boaghi, viceministrul educației, a menționat că Ministerul Educației susține proiectele și inițiativele care contribuie la dezvoltarea sistemelor de orientare profesională și ghidare în carieră a elevilor. „Învățământul profesional tehnic din Republica Moldova are nevoie de crearea unui sistem viabil de orientare profesională. Alegerea unei profesii trebuie să ia în calcul interesele, capacitățile, talentul, vocația elevilor, dar și perspectivele de angajare pe piața muncii. Fără un suport din partea instituțiilor de învățământ elevilor le vine greu să-și aleagă corect profesia. Sperăm că prin acest proiect vom pune bazele unui sistem eficient de orientare profesională și ghidare în carieră, pornind și de la experiența României în acest sens”, a menționat oficialul.

Proiectul JOBS Moldova are la bază experiența unui proiect similar desfășurat în România. Scopul proiectului este de a susține tinerii în procesul de tranziție de la școală spre instruire sau piața muncii prin acordarea suportului individual în vederea alegerii unui parcurs personal și profesional. Obiectivul specific al proiectului este de a testa materialele elaborate în cadrul proiectului JOBS România și a le adapta la sistemul educațional și contextul social al Republicii Moldova.

În cadrul proiectului-pilot vor fi desfășurate mai multe activități de instruire a cadrelor didactice în vederea ghidării în carieră a elevilor din ultimii ani de gimnaziu și primii ani de învățământ profesional tehnic, precum și pregătirea unei strategii de extindere a programului la scară națională.

Proiectul-pilot JOBS Moldova „Orientare Profesională în Mediul de Afaceri și Școli” se desfășoară în perioada ianuarie 2016-august 2017, fiind implementat de Institutul de Formare a Capacităților Profesionale din Republica Moldova, în parteneriat cu Centrul de Proiecte Internaționale în Educație și Universitatea Pedagogică Zurich, Elveția. Printre partenerii locali se numără și trei instituții de învățământ: Școala Profesională nr.7 din Chișinău, Gimnaziul „A.I. Cuza” din Bălți și Liceul „I.L. Caragiale” din Orhei.

png

jpg

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente