Ai competențe în domeniile creativ-inovative? Participă la o serie de activități și ateliere organizate în cadrul mișcării „Makers”

makers
Foto:Photo Credit: ewuu.co

Următoarele trei luni vor fi dedicate mișcării „Makers” (Makers Movement), dezvoltată în Republica Moldova de „Atelier 99”, un centru de resurse specializat în tehnologie și design pentru industriile creative, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova. Comunitatea va organiza mai multe activități și ateliere, care au drept scop dezvoltarea abilităților practice și creative ale tinerilor cu competențe în diferite domenii.

Printre activitățile care vor fi organizate se numără:

# Programul „Makers’ Fundamentals”, 12-30 octombrie – este util pentru studenții UTM, elevii din clasele 11-12, studenți ai școlilor profesionale, studenți de la Facultatea Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații, Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, Facultatea Urbanism şi Arhitectură, Facultatea Industrie Uşoară. La acest curs care va dura trei săptămâni pot participa toți doritorii de a-și construi propriile costume pentru Halloween. Participanții vor crea conceptul costumului, vor fi inițiați în bazele proiectării costumului, dar și a circuitelor electrice, iar la final vor putea să se bucure de piesele vestimentare create.

# Programul de Crăciun „Christmas gifts”, 3-20 decembrie – este orientat către studenții UTM, elevii din clasele 11-12, studenți ai școlilor profesionale, specialiștii IT. Timp de trei săptămâni vor avea loc seminare și ateliere de lucru la care participanții vor crea cadouri originale pentru familie sau prieteni.

# „Meetup Makers Moldova”, 19 noiembrie – în cadrul acestui eveniment, care va reuni membrii comunității makers, vor fi discutate ultimele noutăți din domeniul științei și al tehnologiilor.

# „Geek Talks”, 11 octombrie, 2 noiembrie – își propune să dezbată și să analizeze teme ce țin de dezvoltarea domeniului tehnic. Discuțiile vor fi înregistrate și distribuite în formă de podcast pentru a populariza știința și tehnologia.

# „How it works”, 24 octombrie, 21 noiembrie – în cadrul acestor evenimente se va analiza cum funcționează lucrurile care ne înconjoară, cu scopul de a învăța într-o atmosferă informală despre tehnologii. Va fi ales un dispozitiv uzual în fiecare lună, va fi dezasamblat, apoi vor fi analizate componentele sale, metodele de fabricare, dar și modul în care acesta funcționează.

#„Repair cafe”, 22 octombrie, 12 noiembrie – membrii comunității vor repara dispozitivele defecte pe care le vor aduce, fiind ghidați de specialiști.

Participarea urmează să fie anunțată din timp, prin înscriere pe pagina de Facebook a „Atelier 99”. În acest sens, va fi creat câte un eveniment pentru fiecare activitate în parte.

„Atelier 99” este primul atelier din Moldova pentru creatori, inovatori, entuziaștii în tehnologie și va fi locul unde aceștia pot să-și implementeze proiectele și ideile într-o atmosferă de lucru. Atelierul va fi echipat cu strunguri, instrumente și utilaje de lucru, necesare în crearea prototipurilor pentru produsele inventate.

Pentru desfășurarea tuturor activităților „Atelier 99”, Universitatea Tehnică din Moldova va aloca spațiu dedicat în cadrul așa-numitului „Makers Space”. Prin urmare, „Makers Space” va deveni centrul comunității de makeri și va contribui la facilitarea comunicării și interacțiunii dintre studenți, profesioniști, profesori și agenți economici. Astfel va fi consolidată comunitatea tehnică și creativă, capabilă să genereze și implementeze proiecte inovative pentru industriile creative.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente