Cele mai bune documentare sociale din lume! Lista filmelor ce vor fi proiectate în cadrul festivalului Moldox

13902608_1778620489061274_8762902095217944441_n
Foto: Moldox

Prima ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX” va avea loc la Cahul între 25-29 septembrie 2016. Festivalul aduce vizitatorilor o gamă largă de filme documentare sociale dar și laboratoare de creație pe diferite tematici.

MOLDOX este un festival internațional de film documentar ce se va desfășura în premieră în Moldova și anume în orașul Cahul, între 25-29 septembrie 2016. Misiunea festivalului este de a încuraja implicarea socială prin filme documentare. MOLDOX depășește limitele unui festival și se implică activ prin crearea unei platforme unde se vor putea obține informații despre calls-for-action, workshop-uri organizate pentru ONG-uri și APL-uri, masterclass-uri și seminarii pentru tineri susținute de producători experimentați în filmul documentar din Moldova și peste hotare.

Proiecțiile de film, acțiunile cu autoritățile locale și cu ONG-urile, și workshop-urile din acest an vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: Exodul, Libertatea de exprimare, Pământ și oameni.

În cadrul festivalului MOLDOX vizitatorii vor avea ocazia să urmărească proiecțiile unora dintre cele mai bune filme documentare sociale din întreaga lume, dar și vor putea participa la diferite activități, workshop-uri și masterclass-uri (MOLDOX LAB) dedicate tuturor celor care își doresc să genereze schimbări sociale prin puterea filmului documentar.

Astfel organizatorii pun la dispoziție workshop-uri pentru film și fotografie coordonate de profesioniști în domeniu. Fiecare proiecție de film va fi urmată de discuții și chemare la acțiune. Intrarea la toate proiecțiile de film este gratuită. Filmele vor fi proiectate in limba originală cu subtitrări în limba română.

Filmele proiectate

Proiecțiile de film, acțiunile cu autoritățile locale și cu ONG-urile, și workshop-urile din acest an vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: Exodul, Libertatea de exprimare, Pământ și oameni.  

Filmul de deschidere a festivalului –Europa, la o săritură”, regizat de Moritz Siebert, Estephan Wagner, Abou Bakar Sidibé 82 min. Danemarca, 2016.

Exodul: Oamenii îşi părăsesc foarte greu pământul pe care văd lumina zilei, familiile în care se nasc, locul în care copilăresc. Acest fenomen însă nu este unul specific zonei noastre, ci este unul global. Pe această temă vor fi ecranizate următoarele filme documentare:

# If I had it my way I would never leave, Marko Grba Singh, (15 min) Serbia, 2015

# Waiting for August, Teodora Mihai, (88 min) Belgia/Romania, 2014

# Coins in the Cup, Alexandra Pascalidou, Lisa Jarenskog ,(82 min), Suedia

# Within a walled world, Anna Wittea și Josefien van Kooten, (29 min), Olanda, 2016

#Love story in Siria, Sean McAllister, (76 min) Marea Britanie/ Franța/ Liban/ Siria, 2015

După ecranizarea filmelor, vor avea loc paneluri de discuție moderate de Vasile Ernu, în cazul dat cu tema: „Exodul: un fenomen care lasă răni adânci și oferă șanse unice”. Invitați: Invitați: Elena Bacalu, deputat parlamentar: Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași, Raionul Cahul; Ana Revenco, director executiv, La Strada.

Libertate de exprimare: Libertatea de exprimare este un drept fundamemental și subiect sensibil în zonele şi regiunile în care acest drept fundamental a fost încălcat şi reprimat o perioadă mai lungă de timp. Despre acest subiect vor fi ecranizate următoarele filme:

# Autopcity, Moldova, Ștefan Rusu, 75min

# Dangerous acts starring the unstable elements of Belarus, Madeleine Sackler, (76 min), SUA/ Marea Britanie/ Bielorusia, 2013

# Where are you Bucharest?, Vlad Petri, (76 min) Romania/Germania, 2014

# Sonita, Rokhsareh Ghaemmaghami, (90 min) Germania/ Elveția/ Iran, 2015

După ecranizarea filmelor, vor avea loc paneluri de discuție moderate de Vasile Ernu, în cazul dat: „Libertatea de exprimare  – despre cum se câștigă și cum se pierde un drept fundamental”. Invitați: Vlad Petri, regizor de film; Oleg Brega; Adrian Ianovici, jurnalist, Europa Liberă,

Pământ și oameni: Republica Moldova este ţara cu cea mai mare populaţie care locuieşte în spațiul rural din Europa. Aici oamenii, conform tradiției, sânt foarte legaţi de acest pământ. Fiindcă acest pământ este singurul lucru pe care-l au, el este cel care-l ţine pe om aici dar şi cel care-l face să plece. Şi întotdeauna omul nostru de aici este în veşnică dilemă: să rămână sau să plece? Să lase pământul ori să se țină de el? Filmele acestei secţiuni meditează asupra acestor teme.

# Cornered,  (20 min), Ucraina

# Off the beaten track, Dieter Auner, (87 min) Irlanda, 2010

# Land Grabbing (LANDRAUB), Kurt Langbein, (90 min), Austria, 2015

# The orchard keepers, Bryony Dunne, (30min), Egipt, 2014

# The Babuskhas of Chernobyl, Anne Bogart, Holly Morris, SUA, 2015

# The summer help, Melody Gilbert, (65 min), USA, 2016

# If I had it my way I would never leave, Marko Grba Singh, 15 min. Serbia, 2015

# Flotel Europa, Vladimir Tomic, (70 min), Danemarca, Serbia, 2015

După ecranizarea filmelor, vor avea loc paneluri de discuție moderate de Vasile Ernu, în cazul dat: „Pământ şi oameni – sursa noastră de salvare şi subdezvoltare”. Invitați: vor fi anunțați pe pagina web.

Filmul de închidere –  „Sub soarele partidului”, Vitaly Mansky, 106 min. Rusia/GermanIA/Cehia, Korea de Nord, Letonia, 2015.

Filmele ce vor fi proiectate în cadrul festivalului sunt ecranizate în premieră în Moldova, fiind câștigătoare la festivaluri internaționale de film precum „Berlinale”, „Sundance”, „IDFA”, „Jihlava FF”.

În baza filmelor proiectate în cadrul festivalului MOLDOX, Civic Fest va facilita o platformă unică cu participarea ONG-urilor,  APL-urile și publicul larg la schimb de bune practici şi idei inovatoare, proiecte demne de urmat și parteneri într-un dialog civic.

MOLDOX LAB – workshop-uri pentru iubitorii de cinematografie și societatea civilă

La MOLDOX participanții vor avea ocazia să urmărească proiecțiile unora dintre cele mai bune filme documentare sociale din întreaga lume, dar și vor putea participa și la diferite activități, workshop-uri și masterclass-uri (MOLDOX LAB) dedicate tuturor celor care își doresc să genereze schimbări sociale prin puterea filmului documentar. Astfel organizatorii pun la dispoziție LAB-uri pentru film și fotografie coordonate de profesioniști în domeniu.

FILM

Exploration Workshop  Workshop-ul Exploration se adresează tinerilor dornici să exploreze mediul cinematografic și le oferă șansa să fie ghidați în procesul de realizare al unui film scurt pe o temă socială care îi preocupă. Workshop-ul are ca obiective creșterea coeziunii echipei, stimularea stimei de sine și dezvoltarea competențelor prosociale. Prin natura activităților, participanții vor dezvolta un nivel de atenție ridicat față de problemele sociale ale comunității și capacitatea de a folosi puterea poveștilor pentru a produce schimbări. Tutori: Nora Agapi și Roxana Comes.

Action Workshop Acesta este un atelier de lucru adaptat nevoilor activiștilor din ONG-uri, cu privire la modul de comunicare eficient și creativ prin intermediul filmului. Fiecare persoană are o poveste de spus, în special cei care lucrează cu grupuri dezavantajate. Dacă ai o poveste socială și personală de împărtășit, la acest workshop vei învăța cum să o transmiți într-o formă eficientă. Fă-ți auzită cauza pentru care lupți! Tutor: Ana-Felicia Scutelnicu.

Inspiration Workshop Acest atelier va aborda teme care includ: modul în care se spune cel mai eficient o istorie, cum se realizează semnificativ și informativ interviurile și cum se conduce relația dintre subiect și regizor. Cu accentul pe originalitate și abordarea personală, participanții vor putea construi un punct de plecare solid pentru proiectele lor importante din punct de vedere social și își vor putea dezvolta proiectele de film documentar la care lucrează deja. Pe perioada desfășurării acestui workshop, vor avea loc masterclass-uri susținute de producători experimentați în filmul documentar, pe tema pieței europene de documentare. Tutori: Melody Gilbert,  Martin Jönsson, Oliver Sertic și Panagiotis Evangelidis.

FOTOGRAFIE

Social Documentary Photography Workshop Învață și îmbunătățește felul în care fotografiezi pentru a crea compoziții puternice, cu poveste, prin analizarea unor situații reale de viață și de gestionare a eventualelor probleme. Atelierul include editare și capture-writing și va ajuta participanții să-și analizeze propriile imagini. Direcția de lucru se va axa pe exemple practice, prin felul în care se pot gestiona situațiile reale. Atelierul va cuprinde principii etice și sfaturi utile pentru mânuirea aparatului de fotografiat pe teren. Tutor: Åsa Sjöström

MOLDOX este un eveniment organizat de către SVENSKA FILMSTUDION, Asociația pentru Dezvoltare Creativă și Centrul CONTACT-Cahul cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei Suediei la Chișinău, Ambasadei SUA în Moldova, Primăriei Cahul, Fundației Est-Europene, DVV International și al Institutului Cultural Roman.

Urmăriți evenimentul și pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente