(foto) Elevii a încă cinci școli din Capitală vor lua masa la „Bufetul suedez”. Autoritățile încep pregătirile

5
Foto: Photo Credit: chisinau.md

Cinci școli din Capitală vor implementa conceptul modelului bufetului suedez. Trei licee și două gimnazii vor primi 450 de mii de lei de la autoritățile municipale pentru a începe pregătirile.

Șeful adjunct al Direcţiei educaţie, tineret şi sport, Alexandru Fleaş, a declarat că pentru IPN că  până în prezent, bufetul suedez a înlocuit sistemul tradiţional de alimentare a elevilor în 60 de instituţii, ceea ce reprezintă o acoperire de aproape 50%.

În restul şcolilor acest concept nu poate fi deocamdată implementat pe motiv că nu permit condiţiile tehnice. Pentru dotarea instituţiilor ar fi nevoie de reproiectarea cantinelor.

Photo Credit: chisinau.md
Photo Credit: chisinau.md

La ora actuală, deja în 58 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general din municipiu, alimentaţia elevilor se organizează după modelul „Bufet suedez”.

Pe parcursul anului 2015, cantine cu autodeservire pentru copii au fost deschise în 11 instituţii de învăţământ, precum Liceul Sportiv Municipal, Liceul „A. Cehov”, Liceul evreiesc „Helsly”, Şcoala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, Liceul „Neciui Leviţki”, Gimnaziul „Galata”, Gimnaziul nr. 49, Liceul „N. Costin”, Liceul „M. Lomonosov”, Liceul „A. Russo”, Liceul „O. Ghibu” şi Şcoala-grădiniţă nr. 152 „Pas cu Pas”. În acest scop, în anul curent, din bugetul municipal a fost alocat un milion de lei.

De menţionat că odată cu implementarea proiectului „Bufetul suedez” în şcoli, s-a redus considerabil cantitatea resturilor de mâncare lăsate de copii, cheltuielile însă au rămas aceleaşi, iar elevii au posibilitatea să aleagă şi să mănânce ce le place şi cât doresc.

Photo Credit: chisinau.md

Reamintim că  proiectul privind alimentaţia elevilor după modelul „Bufet suedez” a fost lansat în anul 2012, la iniţiativa primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Direcţiile raionale de învăţământ din republică, de asemenea, şi-au exprimat intenţia de a prelua modelul de autodeservive pentru organizarea alimentaţiei în instituţiile de învăţământ primar şi secundar.

3

7

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente