În ultimii opt ani, anual au plecat din sistemul de învățământ câte o mie de copii

www.picpro.md
Foto: picpro.md

Din anul 2008, anual au plecat din sistemul de învățământ al municipiului Chișinău câte o mie de copii. În acest an, pentru prima dată, autoritățile locale au anunțat că nu ajung pe alocuri elevi pentru a forma clasele liceale. Declarațiile aparțin Tatianei Nagnibeda-Tverdohleb, șefa Direcţiei Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, scrie IPN.

Ea a mai spus că anul acesta o pune în gardă faptul că, deja în luna iunie, au plecat 428 de copii, în luna iulie – 200 de copii şi în august nu este zi ca să nu semneze acte de plecare.

„De ce pleacă familiile? De ce pleacă copiii? Pleacă împreună cu părinţii lor şi bine că sunt împreună cu familia, la un loc de trai mai bun, la un loc de muncă mai bun”, a spus Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

La prima etapă, prin concurs au fost completate clase de liceu numai în zece instituții.  „Poate încă vreo 20 de licee vor fi completate, din 80. Sunt licee cu opt copii care s-au înscris, 10, 12, 15, 18”, a spus Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. Dacă liceele nu au câţiva ani la rând elevi, se vine cu propunerea de a schimba statutul instituţiei din liceu în gimnaziu.

Cât ține de cadrele didactice, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a spus că la Chişinău nu s-a atestat o insuficienţă de cadre didactice. În schimb, la grădinițe această problemă există. Acolo sunt lipsă în jur de 400 de cadre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente