RIO 2016: Prima medalie românească la JO este aurul. Spadasinele României au învins favoritele din China

3
Foto: frscrima.ro

România este în premieră campioană olimpică în proba de spadă pe echipe. Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Simona Pop şi Loredana Dinu au reuşit să bată pentru a doua oară în istorie China (campioană mondială, în 2015 şi olimpică, în 2012) şi au cucerit aurul la Rio.

Echipa României a învins China cu 44-38 în finala competiţiei, câștigând, astfel, prima medalie la Jocurile Olimpice în 2016.

Este a patra medalie olimpică de aur a scrimeri românești, după cele obținute de Mihai Covaliu la sabie individual, în 2000, la Sydney, de laura Badea, la floretă individual, în 1996, la Atlanta, și de Ionel Drâmbă, la floretă individual, la Ciudad de Mexico, în 1968. Totodată, e prima medalie olimpică de aur câștigată de scrima românească la echipe.

În finala cu China, Ana-Maria Popescu a început cu dreptul și a adus avantaj României în releul cu Sun Yujie (1-0). Simona Pop a conservat avantajul în duelul cu Xu Anqi (5-4), iar Simona Gherman a mărit avansul tricolorelor în confruntarea cu Sun Yiwen (9-6). Sun Yujie a redus din diferență în releul cu Simona Pop (10-9), dar Popescu a ajutat la desprinderea echipei României, după asaltul cu Hao Jialu (14-9). Simona Gherman a dus scorul la 21-14 în urma duelului cu Xu, iar rezerva Loredana Dinu a făcut ca avantajul să fie maxim, 24-16, în fața chinezoaicei Hao. Sun Yujie a apropiat China la cinci tușe (25-30), după confruntarea cu Gherman, dar Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO din 2008, a încheiat magistral meciul, cu Xu (44-38).

Photo Credit: Facebook/ Ministerul Tineretului și Sportului-România
Photo Credit: Facebook/ Ministerul Tineretului și Sportului-România

Președintele României le-a adresat sportivelor un mesaj de felicitare, mulțumindu-le pentru victoria obținută. „Felicitări echipei noastre feminine de spadă, care a câștigat azi-noapte aurul la #‎Rio2016‬! Prin talentul lor, tăria de caracter şi după mii de ore de muncă, Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Simona Pop şi Loredana Dinu au reușit să ducă România pe prima treaptă olimpică, făcând o țară întreagă mândră de performanța lor” a scris Klaus Iohannis pe rețelele de socializare.

Photo Credit: Facebook/ Ministerul Tineretului și Sportului-România
Photo Credit: Facebook/ Ministerul Tineretului și Sportului-România

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente