(video) Cum e să studiezi la o facultate IT din Moldova: „Aici trebuie să fii mereu în pas cu tehnologiile”

Ana-Maria_cover image

În prezent domeniul Tehnologiei Informației (IT) furnizează o varietate impresionantă de oportunități și opțiuni de carieră, iar pozițiile IT se află în topul celor mai solicitate specialități din lumea întreagă. Activitatea în această sferă este asociată cu șanse reale de angajare, perspective de creștere profesională continuă, condiții foarte bune de lucru, remunerare atractivă și o experiență unică într-un domeniu inovativ și dinamic.

În Republica Moldova sectorul IT a înregistrat în ultimii ani o creştere semnificativă și tinde să devină o ramură-cheie a economiei naționale. Angajaţii din domeniul IT sunt printre cei mai bine solicitați specialiști de pe piaţa autohtonă, iar fluxul ofertelor de muncă sunt în continuă creștere. Tinerii profesioniști IT pot avea o viaţă prosperă în Republica Moldova, fără a fi nevoiţi să plece peste hotare.

Întrucât pentru posturile din sectorul IT pregătirea în domeniu este esenţială, studiile de profil pot constitui o premisă sigură pentru atingerea unor performanțe remarcabile și avansarea în carieră. Aflăm de la Ana-Maria Brînză,  studentă la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Filiera Anglofonă „Computer Science” (FAF), Universitatea Tehnică a Moldovei, cum este să studiezi la o facultate IT în Moldova.

Decizia de a urma studii IT….

„M-am gândit la faptul că doresc să am o profesie pe care să o iubesc și o specialitate care, odată ce finisez studiile, să îmi ofere un loc de muncă.

Eu, fiind elevă, iubeam foarte mult matematica și informatica. Am aplicat la mai multe facultăți și specialități. Am aplicat la matematica superioară, matematica aplicată, însă într-un sfârșit am ales facultatea de IT. Nu regret alegerea pe care am făcut-o și sunt foarte mulțumită de studiile în domeniul IT.”

Viața unui student la IT: dinamică și plină de provocări

„Primele luni la facultate au fost destul de interesante și deoarece sunt o persoană flexibilă, a fost ușor să mă adaptez la oameni noi, locuri noi, profesori noi. Toate chestiile astea mă motivau să învăț, să vin la universitate, îmi plăcea toată atmosfera care era aici și toată viața de student am început s-o iubesc încă din primele luni de facultate.

Viața unui student în domeniul IT este destul de dinamică. IT-ul este domeniul care se află în continuă dezvoltare, iar tu ca student ești mereu în creștere, trebuie mereu să te dezvolți și să fii în pas cu tehnologiile care apar pe piață.

Nu e simplu să fii student în acest domeniu, deoarece întâmpini diverse greutăți. Au fost momente când mi-a fost greu să studiez la IT, dar partea bună este că mereu sunt colegi la care poți să apelezi  și care te vor ajuta, chiar și profesorii sunt deschiși, gata mereu să te ajute.”

Ai în jurul tău o mulțime de oportunități

„Universitatea ocupă un rol important în viața de zi cu zi a unui student. Ea îți oferă cunoștințele de bază de care ai nevoie, însă universitatea nu este suficientă, ea doar te îndrumă, îți spune ce cale poți să alegi și anume ea participă la formarea ta ca specialist. Ca student, ai în jurul tău o mulțime de oportunități, iar ceea ce recomand fiecărui tânăr e să profite de acestea, pentru că doar așa poți să te dezvolți, doar așa poți să crești ca un lider, doar așa poți să înveți foarte multe lucruri, pe care nu ai posibilitatea să le înveți în universitate.

Fiind studentă, m-am implicat în diverse proiecte și astfel am învățat cum să fiu un lider bun, am învățat cum să îmi planific timpul și să reușesc să fac foarte multe chestii, să îmbin studiile la universitate și proiectele extracurriculare.

Cea mai mare experiență pe care am avut-o a fost BEST – Board of European Students of Technology – care este o organizație europeană prezentă în 95 de universități tehnice din toată Europa, inclusiv în Universitatea Tehnică a Moldovei. Fiind membru al organizației BEST, am reușit să mă dezvolt, să cresc pe plan profesional, am reușit să călătoresc și mi-am făcut prieteni în toată Europa.”

Oportunități reale de angajare, remunerare motivantă, varietate largă de specializări și opțiuni de carieră – toate sunt posibile în domeniul IT

„Un avantaj pe care l-aș vedea în domeniul IT ar fi faptul că odată ce absolvești facultatea, poți să te angajezi în câmpul muncii, pentru că e o profesie solicitată și pentru că sunt foarte multe companii în domeniul dat ce caută specialiști.

În top 3 avantaje ale unei cariere în IT aș specifica salariul cu care poți să trăiești o viață decentă.

IT-ul este un domeniu vast unde nu faci doar programare, poți să faci design, dacă ești un om mai creativ și îți plac lucrurile frumoase, sau ai putea face arhitectura unui web-site. Deci, singur îți alegi calea pe care mergi.

E o facultate pe care o recomand tuturor elevilor care sunt pasionați de matematică sau de tehnologii, iar  dacă nu cunoști matematica, niciodată nu e prea târziu ca să o înveți.
Dacă vrei să crești, dacă vrei să te dezvolți, IT-ul ar fi pentru tine.”

Materialul este realizat în cadrul „Campaniei de promovare a Carierei IT” implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 şi suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC din Moldova”.

 

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera IT” pe Facebook pentru mai multă informaţie despre oportunităţi, evenimente și perspective de dezvoltare în domeniul IT.

 

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente