După modelul celor din UE! Tinerii vor putea studia la un Centru de Excelență în Viticultură și Vinificație

54019f8a6bec9

Studiul de Fezabilitate la ÎS „Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău”, în vederea reorganizării acestuia în Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație, a fost prezentat joi, 28 iulie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

La ședință au participat reprezentanți ai MAIA, în frunte cu ministrul Eduard Grama și viceministrul Vasile Luca, reprezentanții Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și Echipa Studiului de Fezabilitate, care au pus în discuție concluziile și recomandările experților.

Obiectivele Studiului de Fezabilitate au fost orientate spre evaluarea situației curente la Colegiul Național de Viticultură și Vinificației din Chișinău, examinarea experiențelor internaționale referitor la organizarea și funcționarea Centrelor de Excelență în domeniul vitivinicol, cu identificarea bunelor practici, definirea opțiunilor optimale pentru viitorul Centru de Excelență și estimarea fezabilității financiare a Colegiului, cu stabilirea necesitaților pentru viitoarele investiții.

În cadrul Studiului au fost examinate Centre de excelență similare din Franța, Germania, Austria, Elveția, Australia, Africa de Sud. Potrivit experților, Liceele viticole din cadrul Instituției Publice de Învățământ și Formare Profesională în Agricultură, Bordeaux, Franța și Colegiul de Tehnicieni Vitivinicoli din cadrul Școlii Superioare de Viticultură și Oenologie, Changins, Elveția sunt exemple relevante pentru realitatea din Republica Moldova, care pot fi preluate în cadrul Colegiului Național de Viticultură și Vinificației din Chișinău și adaptate la situația Republicii Moldova.

Rezultatele Studiului vor fi utilizate pentru accesarea surselor financiare din cadrul Programului Filiera Vinului susținut de Banca Europeană de Investiții. Aceste surse financiare vor fi investite în renovarea infrastructurii educaționale și sociale, precum și în infrastructura de producție. Sprijinul financiar va fi completat de un program robust de susținere a cadrelor didactice pentru îmbunătățirea proceselor de predare – învățare, inițierea formării continue pentru profesioniștii din sector, dezvoltarea activităților de cercetare și experimentare. Plantațiile viței de vie vor servi drept suport pedagogic pentru formarea profesioniștilor în domeniu, în baza cărora se vor experimenta soiurile noi, posibilitatea sporirii productivității, fabricarea vinului cu scopuri educaționale și de cercetare. Aceste eforturi sunt direcționate spre consolidarea capacităților sistemului educațional în formarea forței de muncă înalt calificate în domeniul viticulturii și vinificației, de care are nevoie în prezent Republica Moldova.

Studiul a fost realizat la solicitarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în perioada mai-iulie 2016, de către un grup de experți naționali și internaționali cu experiență vastă în domeniu, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente