(foto) Lisnic Barbershop – locul unde fiecare bărbat din Chișinău se poate relaxa

DinuBubulici photo-6001

Tendința bărbaților de a purta barbă devine din ce în ce mai populară, stilurile evoluează, iar să ai grijă de o bărbie originală și estetică e tot mai dificil. A venit timpul ca reprezentanții brutalității și masculinității să se adreseze la un specialist care i-ar putea ajuta atât cu un sfat, cât și cu foarfecele și briciul. Un loc unde se oferă un astfel de ajutor există și la Chișinău, și se numește Lisnic Barber Shop, acesta fiind primul salon din Capitală dedicat în totalitate bărbaților.

Lisnic Barber Shop a fost fondat pe 23 februarie 2016 și este locul unde bărbații, în afară de o îngrijire profesională a bărbii și frezei, mai beneficiază și de o atmosferă specială și inedită, destinată numai lor, și menirea căreia este să îi facă să se simtă mai încrezători și mai masculini. De fapt, Barbershopul, spre deosebire de celelalte saloane de frumusețe, mai poate fi considerat și un fel de Gentlemen Club, unde fiecare se poate relaxa, regăsindu-se într-un refugiu plăcut, fără griji, rutină sau agitație peste măsură. „Este un loc unde bărbații își pot savura odihna în absența telenovelelor, a muzicii sâcâitoare sau a bârfelor de tot genul”, ne spune Constantin Lisnic, fondatorul localului.

Chiar dacă la început lucrurile mergeau cam greu, localul se bucură de o populariate tot mai mare pe zi ce trece, astăzi punând la dispoziția clienților săi o echipă din cinci persoane, împreună cu Constantin (care, de asemenea, practică meseria de bărbier pe care a stăpânit-o în decursul multor seminare și workshopuri de peste hotare) ceea ce este satisfăcător, dat fiind faptul că după părerea fondatorului, cea mai grea parte a fost găsirea meșterilor, care în afară de capacitățile necesare, ar mai percepe și noțiunea de Barbershop, cu toate nuanțele acesteia.

DinuBubulici photo-5984
Constantin Lisnic. Fondatorul localului

În prezent, localul se bucură de o apreciere pe măsură, având din ce în ce mai mulți clienți. Meșterii oferă susținere profesională, mărturisind depre tendințele descoperite, tehnicile folosite și experimentate în Barbershopurile de peste hotare. Chiar dacă băieții sunt profesioniști, aceștia rămân deschiși sugestiilor din partea clienților, astfel creând o relație prietenească și colegială cu clienții, mai ales că, după spusele lui Constantin, bărbații chișinăuieni au gusturi demne de a fi observate și o cultură destul de dezvoltată de purtare a bărbii, cei mai mulți dintre ei fiind deținătorii unei bărbi potrivite, îngrijite și frumoase.

E important pentru un bărbat să realizeze că îngrijirea unei bărbi necesită timp, dedicație și aptitudini, ceea ce înseamnă că e foarte dificilă în absența unui specialist. Iată de ce un bărbier devine esențial, întrucât acesta, potrivit spuselor lui Constantin, poate oferi o îngrijire „estetică”, adică pune baza corectă a unei bărbi, dirijarea creșterii necesare a acesteia și menținerea sau modelarea formei dorite, lucruri care sunt imposibile în condiții de casă. Există și curajoși care încearcă să facă toate aceste operațiuni complexe cu propria mână, însă până la urmă, tot în scaunul bărbierului ajung, pentru a corecta toate greșelile comise.

Și chiar dacă manipulațiile cu barba și tunsoarea pot fi efectuate practic în orice salon de frumusețe, un Barbershop presupune și senzații de libertate, acesta fiind un refugiu pentru bărbați, unde ei ar putea câștiga încredere în sine și unde s-ar simți „ca acasă”. Al doilea cel mai important criteriu după care Constantin își evaluează lucrul este nivelul de satisfacție a cerințelor clienților în ceea ce privește tunsoarea. Crearea unei atmosfere masculine, unde bărbații să fie deserviți de bărbați, discutând în proces despre noul model lansat de Mercedes în loc de ultimul episod dintr-o telenovelă, după care clientul să fie servit cu un pahar de whiskey sau să bea o cafea cu meșterul, ca doi vechi prieteni – iată obiectivul spre care tinde Constantin.

DinuBubulici photo-6006

Totuși, particularitățile unui Barbershop nu se opresc numai la atmosferă, ci implică și profesionalismul meșterilor, care, fiind specializați pe tunsori bărbătești și îngrijire a bărbii, sunt capabili să ofere servicii mult mai specifice decât cei cu un profil mai larg. Dat fiind faptul că „podoaba facială”, după cum o numește Constantin, are tendința de a schimba complet aspectul unui bărbat, prin modificarea formei feței sau completarea stilului său vestimentar, capacitățile unui bărbier profesionist sunt esențiale.

Astăzi, având deja posibilitatea să vedem visul lui Constantin împlinit, nu putem trece cu vederea nici designul original al localului său. Acesta e unul unic și personalizat, cu o mulțime de detalii, unele fiind împrumutate, altele sugerate de prieteni sau gândite de sine stătător, ceea ce în final a adus la un stil particular și reprezentativ pentru un adevărat Barbershop, proces care a decurs foarte greu, evoluând de la două fotolii ținute acasă la balcon, până la localul deschis clienților.

Ce se va face cu localul când barba nu o să mai fie la modă? „Nimic”, afirmă Constantin, „pentru că ea mereu a fost la modă și mereu va fi, senzația de curente stilistice fiind doar o iluzie creată de mediatizarea excesivă a tendințelor și promovarea acestora în show-business etc. Barba este, de fapt, un lucru care se atribuie stării în care se află persoana care o poartă, un lifestyle, fiind o caracteristică nu numai a aspectului, ci și a caracterului”.

DinuBubulici photo-6016

Serviciile oferite și ele au un caracter clasic, procedura de modelare a bărbii fiind una tradițională pentru Brabershopuri, implicând procesul de pregătire a pielii cu un prosop fierbinte, uleiuri eterice,  spumă aromatizată, după care vin manipulațiile cu briciul (evident dezinfectat sau de unică folosință în cazul lamelor), întreg ciclul fiind închiat cu prelucrarea pielii cu cuburi de gheață și substanțe de prevenire a iritațiilor și alergiilor. Prețurile penru acestea variză între 100 și 120 de lei, la fel ca și cele pentru tunsoare. Astfel, pentru un complex de proceduri, clienții vor cheltui cel mult 250 de lei, în dependență de dificultatea serviciilor solicitate.

În concluzie, dacă sunteți bărbat și pe deasupra unul interesat de ceea ce poate oferi un grup de bărbieri profesioniști, aici aveți pagina de Facebook a băieților, unde găsiți toate detaliile necesare de la adresă până la contacte. Mai jos aveți, bineînțeles, poze din partea redacției #diez.

DinuBubulici photo-5985

DinuBubulici photo-6029

DinuBubulici photo-5995

DinuBubulici photo-5994

DinuBubulici photo-6005

DinuBubulici photo-6041
Fetele de la recepție

DinuBubulici photo-6022

DinuBubulici photo-5998

DinuBubulici photo-6025

DinuBubulici photo-6026

DinuBubulici photo-6048

DinuBubulici photo-5988

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente