Val Butnaru vă invită la lansarea noului său roman. Vali Boghean va asigura atmosfera muzicală

Val Butnaru

Jurnalistul şi scriitorul Val Butnaru îşi lansează cel de-al doilea roman – „NEGRU ŞI ROŞU. 1930 – 2056”. Evenimentul va avea loc joi, 14 iulie, la ora 17.00 şi este deschis pentru publicul larg. Lansarea cărţii se va desfăşura într-o atmosferă lejeră la Uniunea Scriitorilor, cu lectură, discuţii şi muzică bună. Pentru partea de lectură, autorul le pregăteşte invitaţilor o supriză. O altă supriză este invitatul special – Vali Boghean, care a renunţat la planurile sale pentru a susţine acest eveniment şi care va avea grijă de muzica bună, evident. Lansarea romanului se va încheia cu o şedinţă de autografe oferite de Val Butnaru.

Cartea, proaspăt apărută la editura Litera, povesteşte viaţa a patru prieteni, cu istorii extraordinare şi incredibile, relatate într-un mod neordinar.  Structura cărţii, în care capitolele se succed haotic, este explicată chiar de unul dintre personajele din roman: „Iată de ce am să-ți dau un sfat: după ce ai să termini de scris, tipărește fiecare capitol pe foi aparte, apoi pune foile într-un bol mare și amestecă-le bine. După asta,  răstoarnă totul la podea și adună, filă cu filă, fără să tragi cu ochiul. Ordinea în care le vei ridica de jos trebuie să devină ordinea în care se vor succede capitolele în cartea ta. Așa e corect să fie. Așa trebuie să arate o carte de amintiri. Incoerentă, ilogică, absurdă. Asta va fi o adevărată construcție a cărții. Ca amintirile care se perindă în mintea noastră, într-o ordine greu de înțeles și mai greu de explicat.”

coperta_text

Deşi, iniţial, cititorul ar putea avea senzaţia că povestea este alogică şi relatarea lipsită de înţelegere, foarte curând povestea te prinde, te absoarbe şi te transpune în realismul magic în care trăiesc cei patru prieteni: Negru, Roşu, Albu, Galben. După ce reuşeşti să treci de primul hop – care porneşte chiar de la primul capitol, care este, de fapt, capitolul 9 – romanul se lasă uşor lecturat, dar, totuşi, nu foarte simplu de pătruns. Te poartă prin vieţile celor patru personaje de la străbuni până în viitorul lor ce abia va să vină, te face complice la relaţiile lor bizare şi alambicate. “Soţul meu contra fostului meu soţ în complicitate cu cel care nu reuşise să-mi devină soţ…” este replica lui Galben, care probabil redă chintesenţa acestor relaţii deloc simple, dar atât de provocatoare! Uneori, ca şi la Garcia Marquez, e nevoie să reciteşti câteva pagini ca să întelegi de unde ai pornit şi să-ţi dai seama în viaţa cui te-ai transpus, însă povestea nu te lasă nicio clipă, te absoarbe ca o gaură neagră şi te provoacă ca un Sudoku ce se cere neapărăt rezolvat.

Povestea celor patru te poartă printr-un şir de simboluri, metafore, realitaţi fantastice. Romanul îţi serveşte deopotrivă istorii de dragoste, îmbibate cu stereotipuri şi ură interetnică şi religioasă, istorii cu deportări şi disidenţă sovietică, din nou poveşti de iubire, drame, trădări; filosofări despre viaţă şi Dumnezeu, despre Liberul Arbitru şi timp – “Mai pe scurt, sufletul e viitorul, corpul e trecutul. Liberul Arbitru nu mai există.” – despre cum trecutul este influenţat de viitor; mult Goethe şi… fizică cuantică. Abia după ce termini lectura redevii conştient de realitatea ta şi te cuprinde o stare de împotrivire, ca în dimineţile când alarma ceasului te rupe brutal dintr-o realitate paralelă fantasmagorică la care nu vrei să renunţi, chiar dacă totul e pe dos acolo.

Toţi cei care îşi doresc în bibliotecă noul roman semnat de Val Butnaru, îl vor putea cumpăra la un preţ simbolic în cadrul lansării.

Text de Dumitrița Butnaru

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente