Pe 4 iulie, în cadrul Festivalului de Film Karlovi Vary a fost anunțată lista participanților din aceast an la SOFA – School of Film Agents (Școala Agenților de Film). Printre cei opt este și Dumitru Marian, președinte ALTfilm, care vine cu un proiect de revitalizare a cinematografului Odeon din Capitală și crearea unui centru al filmului european la Chișinău. Proiectul este un parteneriat între Moldova Film și ALTFilm, iar Mentorul lui Dumitru Marian în dezvoltarea proiectului este Katriel Schory, director executiv al Centrului National al Cinematografiei din Israel.

SOFA este un program de training, având drept scop susținerea activă și dezvoltarea proiectelor de consolidare a cinematografiilor naționale și a mediului cinematografic din Europa. Școala îi ajută pe participanți să-și dezvolte ideea într-un proiect fezabil cu tot pachetul pregătit pentru finanțare și implementare. Prin aceasta, SOFA este un atelier unic în arealul European, deoarece se concentrează pe manageri culturali, agenți, distribuitori și nu producători sau regizori, cum se întâmplă de cele mai multe ori. Ediția a IV-a, SOFA 2016, va avea loc pe 19 – 28 august în Wroclaw, Capitala Europeană a Culturii din acest an.

„Promovarea educației cinematografice, crearea modelelor alternative de distribuție și dezvoltare a audiențelor, conservarea și perpetuarea valorilor cinematografice Europene – acestea sunt obiectivele pe care cei opt agenți și le-au stabilit prin proiectele îndrăznețe și de mare anvergură. Prin realizarea acestor proiecte, Agenții vor contribui la consolidarea industriei cinematografice din țările lor, la dezvoltarea culturii cinematografice prin noi modele în Distribuția filmului european, fapt care deschide noi oportunități pentru cineaștii tineri și oamenii activi din domeniul audio-vizual”, a declarat Nikolaj Nikitin, fondatorul SOFA și unul din principalii selectori ai festivalului de la Berlin (Berlinale).

La prezentarea din Karlovi Vary, Nikitin a fost însoțit de mentorii SOFA – Riina Sildos, Miroslav Mogorovic, Roberto Olla, Katriel Schory și Tamara Tatishvili. Printre țările participante la SOFA 2016 se numără R. Moldova, Belarus, Albania, Lituania, Cehia, Georgia, Polonia și Ucraina.

Relația dintre public și producția locală de film pierde tot mai mult teren în cinematografia europeană, în special în Europa de est. Managerii culturali tineri dezvoltă idei de recucerire a publicului prin abordări originale a distribuției de film în țările lor. Nu numai publicul, dar și cineaștii beneficiază de efectele proiectelor de revigorare structurală cum ar fi digitizarea centrelor culturale în Lituania (FRONT – Film Republic of Networked Theatres, de Kestutis Drazdauskas), crearea unui centru mobil pentru producție și educație în Polonia (Cinebus, de Malgorzata tusk) sau înființarea primului Fond Cinematografic Regional în România (Transilvania Film Fund, de Cristian Hordila). Acestea sunt doar câteva proiecte din edițiile precedente SOFA.

Pe parcursul unui atelier de zece zile în Wrioclaw, Polonia, participanții selectați vor lucra la proiectele lor alături de o echipă de profesioniști cu renume în cinematografia europeană. Școala se axează pe un schimb activ de experiență în diverse sectoare ale culturii: comunicare transnațională, leadership, educație culturală precum și examinarea posibilităților de finanțare publică sau private, accesibile pentru țara respectivă. Creativitatea nu are naționalitate, iar SOFA reprezintă un nucleu pan-European al cinematografiei de mâine.”, conchide Nikitin.

SOFA este un proiect comun al Filmplus gUG (Cologne) și Fundacja Filmplus (Warsaw), în parteneriat cu Administrația orașului Wroclaw și Institutul Polonez de Film. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, Fundația pentru cooperare Germano-Poloneză, Institutul Goethe Europa Centrală și de Est, Film- und Medienstiftung NRW, Consiliul Cinematografic al Poloniei, Consiliul Cinematografic Wroclaw. Proiect susținut de EAVE.