După o călătorie de cinci ani și aproape trei miliarde de kilometri, sonda spațială Juno lansată de NASA a intrat cu succes pe orbita planetei Jupiter. Astfel după parcurgerea a 2,7 miliarde de kilometri, echipa responsabilă de misiune a agenției spațiale NASA a putut exclama „Bun venit Jupiter!”.
Pe planetă Juno va începe o misiune științifică care va dura 20 de luni. În această perioadă sonda spațială va trimite informații și fotografii despre cum s-a format Jupiter acum 4,5 de miliarde de ani în urmă.
Acest lucru va fi posibil dacă nava de 3,6 tone își va folosi opt senzori ai săi pentru a determina compoziția, temperatura și direcția de mișcare a norilor gazoși.
Misiunea prevede și o cartografiere a interiorului planetei dintr-un punct extrem de avantajos, deasupra polilor. Juno ar putea să răspundă la întrebarea dacă nucleul planetei este solid. De asemenea, măsurarea emisiei radiometrice din atmosfera profundă a planetei va permite cunoașterea compoziției sale, a structurii sale termice și a mediului său ionizat.
Menționăm că anterior șapte sonde spațiale s-au apropiat de Jupiter în trecut, însă doar o singură sondă a făcut înconjurul planetei, Galileo. Aceasta a fost lansată în 1989 și a orbitat în jurul planetei Jupiter între 1995 și 2003. Costul misiunii Juno este de 1,1 miliarde dolari a fost lansată pe 5 august 2011.