Cercetătorii NASA au stabilit că luna februarie a anului 2016 a avut cele mai neobișnuit de calde temperaturi din anul 1880, perioadă în care au început măsurătorile oficiale.

Potrivit studiilor desfășurate, cauza preliminară este fenomenul El Niño, care se produce în zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor ocenului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații. O altă cauză este, de asemenea, încălzirea globală generată de factorul uman.

Conform datelor NASA, luna februarie a acestui an a înregistrat o temperatură cu 1,35 grade Celsius mai mare decât media stabilită până acum, ceea ce a surclasat recordul stabilit în 1951, scrie Mashable.

 

PC: NASA

PC: NASA

 

Cel mai cald februarie a fost în 1998, cauzat de același El Niño. Februarie din 2016 l-a depășit pe cel din 1998 cu 0,846 grade Celsius. Cele mai neobișnuite temperaturi s-au înregistrat în emisfera de Nord, în regiunile Siberiei, Asiei Centrale, Canadei și Alaskăi.

Înregistrările NASA sunt realizate în baza observațiilor sateliților. Gavin Schmidt, directorul GISS, a spus că, de obicei, NASA nu obișnuiește să reacționeze atât de vizibil la înregistrările lunare ale temperaturilor, dar de data aceasta este vorba despre un record special.