Explicații legale: Ce este reținerea, care sunt drepturile și cum ne comportăm dacă suntem reținuți

retinere
Foto:sputnik.md

În urma solicitărilor mai multor cititori #diez, ne-am gândit să începem o serie de materiale în care să explicăm lucruri legale cu care ne putem ciocni în viața de zi cu zi și nu numai, iar în ajutor ne vine avocatul Sergiu Muntean care ne explică pe scurt lucrurile.

Sergiu Muntean
Sergiu Muntean

Pare a fi ireal și majoritatea din noi nu-și pun întrebarea: „ce mă fac dacă mă reține poliția”. Totuși e bine să fim pregătiți la nivel moral dar și la nivel de cunoștințe legale de faptul că oricine ar putea să se ciocnească cu o asemenea situație iar uneori chiar și absolut neîntemeiat.

Sub acest aspect este important să subliniem că fiecare persoană beneficiază de inviolabilitate personală care spune că  „libertatea individuală şi siguranţa persoanei sînt inviolabile astfel încât nimeni nu poate fi reţinut şi arestat decît în cazurile şi în modul stabilit de lege”.

Reţinerea  reprezintă prin sine privarea persoanei de libertate, pe o perioadă scurtă de timp, dar nu mai mult de 72 de ore, în locurile şi în condiţiile stabilite prin lege.

În caz de reținere fiecare din noi are dreptul :

#. să ştie de ce este bănuit şi, în legătură cu aceasta, imediat după reţinere sau după ce i s-a adus la cunoştinţă hotărîrea despre aplicarea măsurii preventive sau recunoaşterea în calitate de bănuit, să fie informat în prezenţa apărătorului, în limba pe care o înţelege, despre conţinutul bănuielii şi despre calificarea juridică a faptelor sale infracţionale;
#. imediat după reţinere sau după recunoaşterea în calitate de bănuit, să primească de la persoana care l-a reţinut informaţie în scris despre drepturile pe care le are, inclusiv dreptul de a tăcea şi de a nu mărturisi împotriva sa, precum şi să primească de la organul de urmărire penală explicaţii asupra tuturor drepturilor sale;
#. să primească de la organul de urmărire penală copia de pe hotărîrea respectivă sau copia de pe procesul-verbal privitor la reţinerea sa;
#. să primească consultaţie juridică, în condiţii confidenţiale, din partea apărătorului pînă la începutul primei audieri în calitate de bănuit;
#. să aibă acces la examinare şi la asistenţă medicală independentă, inclusiv pe cont propriu;
#. să primească consultaţie juridică din partea apărătorului pînă la începutul primei audieri în calitate de învinuit;
#. să fie adus imediat, dar nu mai tîrziu de 72 de ore, în faţa unui judecător, să fie judecat într-un termen rezonabil sau eliberat în timpul procesului;
#. să aibă acces la examinare şi asistenţă medicală independentă, inclusiv pe cont propriu.

Respectiv din momentul reținerii puteți solicita un avocet, indiferent dacă aveți bani sau nu, puteți solicita să vi se explice esența bănuielii care planează asupra dumneavoastră și să solicitați să vi se aducă la cunoștință în formă scrisă  toate drepturile pe care le aveți ba chiar să vă fie explicate, dacă aveți nevoie de o examinare medicală la fel o puteți solicita organului de urmărire penală.

Pot fi supuse reţinerii:

#1. persoanele bănuite de săvîrşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de un an;
#2. învinuitul care încalcă condiţiile măsurilor preventive neprivative de libertate, luate în privinţa lui, precum şi ordonanţa de protecţie în cazul violenţei în familie.
#3. condamnaţii în privinţa cărora au fost adoptate hotărîri de anulare a condamnării cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sau de anulare a liberării condiţionate de pedeapsă înainte de termen.

Organul de urmărire penală are dreptul să reţină persoana, numai în cazurile:

#1. dacă aceasta a fost prinsă în flagrant delict (în timpul comiterii faptei);
#2. dacă martorul ocular, inclusiv victima, indică direct că anume această persoană a săvîrşit infracţiunea;
#3. dacă pe corpul sau pe hainele persoanei, la domiciliul ei ori în unitatea ei de transport sînt descoperite urme evidente ale infracţiunii;
#4. dacă la locul săvârşirii infracţiunii sunt descoperite urmele lăsate de către această persoană.

În alte circumstanţe care servesc temei pentru o bănuială rezonabilă că o persoană a săvârşit infracţiunea, aceasta poate fi reţinută numai dacă a încercat să se ascundă, nu i s-a putut constata identitatea sau există temeiuri rezonabile de a presupune că aceasta se va sustrage de la urmărirea penală, va împiedica aflarea adevărului sau va săvîrşi alte infracţiuni.

În cazul în care reţinerea persoanei se efectuează pentru stabilirea identităţii ei, perioada de reţinere nu poate depăşi 6 ore.

Reţinerea minorului nu poate depăşi 24 de ore.

Despre fiecare caz de reţinere a unei persoane bănuite de săvîrşirea unei infracţiuni organul de urmărire penală, în termen de pînă la 3 ore de la momentul privării ei de libertate, întocmeşte un proces-verbal de reţinere.

Procesul-verbal se aduce la cunoştinţă persoanei reţinute, totodată ei i se înmînează în scris informaţia despre drepturile sale, inclusiv dreptul de a tăcea, de a nu mărturisi împotriva sa, de a da explicaţii care se includ în procesul-verbal, de a beneficia de asistenţa unui apărător şi de a face declaraţii în prezenţa acestuia, fapt care se menţionează în procesul-verbal.

Organul de urmărire penală, în timp de o oră după reţinerea persoanei, solicită oficiului teritorial al Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat sau unor alte persoane împuternicite de acesta desemnarea unui avocat de serviciu pentru acordarea asistenţei juridice de urgenţă.

Motivele reţinerii imediat se aduc la cunoştinţă persoanei reţinute numai în prezenţa unui apărător ales sau a unui avocat de serviciu care acordă asistenţă juridică de urgenţă.

Persoana reţinută va fi audiată, dacă acceptă.

În timpul reținerii puteți fi supuși percheziției corporale.

Deasemenea – oricine, chiar și dumneavoastră sunteți în drept să prindeți şi să aduceți forţat la poliţie sau la o altă autoritate publică persoana prinsă asupra faptului săvîrşirii unei infracţiuni sau care a încercat să se ascundă ori să fugă imediat după săvârşirea infracţiunii.

Persoana prinsă  poate fi legată în cazul în care opune rezistenţă reţinerii.

Dacă sînt temeiuri rezonabile de a presupune că persoana prinsă are asupra sa armă ori alte obiecte periculoase – persoana care a prins-o poate să-i controleze hainele şi să-i ia obiectele respective pentru a le transmite organului de urmărire penală(poliției).

Deci în cazul în care sunteți martor al unei infracțiuni, vă puteți implica și opri desfășurarea acesteia, ba chiar și reține infractorul până la sosirea poliției.

Persoana care a întocmit procesul-verbal de reţinere, imediat, dar nu mai tîrziu de 6 ore, este obligată să vă dea posibilitate să anunţați una din rudele apropiate sau o altă persoană despre locul unde sunteți deţinut sau o anunţă singur.

Persoana reţinută urmează să fie eliberată în cazurile în care:

#1. nu s-au confirmat motivele verosimile de a bănui că persoana reţinută a săvîrşit infracţiunea;
#2. lipsesc temeiuri de a priva în continuare persoana de libertate;
#3. organul de urmărire penală a constatat la reţinerea persoanei o încălcare esenţială a legii;
#4. a expirat termenul reţinerii;
#5. instanţa nu a autorizat arestarea preventivă a persoanei.

Deci important este să fixați timpul, ora la care ați fost reținut pentru a putea invoca acest temei de eliberare sau dacă ați sesizat o încălcare  esențială a legii, spre exemplu aplicarea nemotivată a violenței,  lipsa temeiurilor de reținere să le invocați sau expuneți avocatului la sosirea lui pentru a fi eliberați.

La eliberare, vi se înmânează certificat în care se menţionează de către cine ați fost reţinut, temeiul, locul şi timpul reţinerii, temeiul şi timpul eliberării.

Text de Sergiu Munteanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente