Explicații legale: A da sau a nu da cu împrumut și cum facem acest lucru corect

person-giving-money-to-a-hand
Foto:www.wisegeek.com

În urma solicitărilor mai multor cititori #diez, ne-am gândit să începem o serie de materiale în care să explicăm lucruri legale cu care ne putem ciocni în viața de zi cu zi și nu numai, iar în ajutor ne vine avocatul Sergiu Muntean care ne explică pe scurt lucrurile.

Tot ce trebuie să știi despre cum să împrumuți bani

Sergiu Muntean

Cu toții am auzit cel puțin o singură dată zicala „nu împrumuta și nu da cu împrumut ca să nu-ți pierzi prietenii”… dar, dacă știi că în scurt timp vei contracta un împrumut, uite ce ar fi bine să cunoști:
Cel mai des banii dați cu împrumut sunt, de fapt, „donați” sau „oferiți fără recompensă”, pentru că unii oameni, de obicei, nu cer niciun înscris doveditor (recipisă, contract de împrumut etc).

Și chiar dacă întocmesc un „înscris doveditor”, comit erori elimentare care îi împiedică să-și întoarcă banii. Spre exemplu:

#. Riscați să nu primiți banii înapoi dacă în înscris nu se va indica faptul că persoana „se obligă să întoarcă banii”, ci doar va fi indicat că primește/ia suma de bani XXX sau nu se va indica nota că banii se oferă cu titlu de „împrumut”.

#. Un înscris în care nu este indicată data nu produce niciun fel de efecte juridice – e ca și cum nu ar exista.

#. Este foarte bine să se indice și data la care persoana se obligă să întoarcă suma împrumutată, astfel că acest lucru vă va ușura soarta în caz de necesitatea de a percepe dobânda de întârziere și vă va scuti de obligația de a-l pune în întârziere pe debitor prin scrisori recomandate cu aviz de recepție sau alte metode. Dobânda de întârziere se va calcula din data la care persoana s-a obligat să restituie suma împrumutată.

#. Dacă în înscris nu este indicată suma concretă și corectă în cifre și/sau litere, acest document la fel nu este valabil din punct de vedere juridic.

#. Dacă din prea multă prietenie nu ați pretins timp de trei ani de la data când trebuia să vi se întoarcă suma împrumutată acest lucru – nu mai aveți dreptul de a merge în instanța de judecată, pentru că a expirat termenul de adresare (prescripție).

Alte fapte interesante despre împrumut:

#. Responsabil de executarea contractului de împrumut (de întoarcerea banilor) este persoana care a semnat contractul în calitate de împrumutat şi nu persoana căreia i-au fost transmişi banii după încheierea contractului, respectiv în instanţa de judecată relevant pentru a proba va fi doar faptul autenticităţii semnăturii și nu faptul cine s-a folosit de fapt de bani după încheierea contractului în mod legal.

#. Legislaţia în vigoare nu prevede oferirea împrumutului clasic în anumite scopuri, de aceea cerinţa împrumutătorului către împrumutat privind restituirea împrumutului înainte de termen din motivul că suma de bani împrumutată nu se utilizează în scopurile stipulate în contract este nefondată şi respectiv probarea acestui fapt în instanţă va fi lipsită de relevanţă.

#. Suma împrumutată de unul dintre soţi pentru necesităţile comune se restituie în mod solidar de ambii soţi, chiar şi în cazul în care soţii au divorţat, respectiv, pentru a supune răspunderii solidare (comune) ambii soţi este relevantă prezentarea certificatului de căsătorie sau a celui de divorţ dacă la momentul contractării împrumutului aceştia erau căsătoriţi.

#. Debitorul (cel care a luat cu împrumut) care nu a profitat de dreptul ce i-a fost acordat, de a cere ca primirea executării să aibă loc în forma scrisă (care nu a cerut un înscris când a întors banii) îşi asumă riscul efectelor nerespectării formei scrise a actului juridic, respectiv în caz de contestare de către creditori a faptului executării obligaţiei, debitorul, persoană fizică sau persoană juridică, va decădea din dreptul de a cere proba cu martori pentru a dovedi că executarea într-adevăr a avut loc.

Text de Sergiu Munteanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente