Inginerii Vadim Țurcan, Romeo Făgurel, Vlad Pleșca și Andrei Juc au scos proiectul de renovare din arhivele anului 1990 și l-au adaptat la realitățile anului 2016. Ei au aplicat pentru un grant în valoare de 200 de mii de euro din partea Ambassadors Fund for Cultural Preservation.
Turnurile de apă din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din orășelul Codru reprezintă o parte componentă a ansamblului arhitectural istoric al Spitalului, dar și al localității. Acestea au fost proiectate de renumitul arhitect Alexandru Bernardazzi, ocupând un loc central în cadrul complexului arhitectural de 26,6 metri înălțime. Construcția structurilor originale a fost finisată în 1903 reprezentând la acel moment cele mai noi soluții tehnologice în domeniul construcțiilor din beton armat. Stilul arhitectural al turnurilor de apă este unul laconic, similar cu stilul modern arhitectural, având puține elemente de decor. Este de reținut că acesta reprezenta un know-how tehnologic.
În acea perioadă, grație turnurilor de apă, spitalul era utilat cu propriul sistem sanitar, încălzire și ventilare. În prezent, turnurile de apă sunt nefuncționale și se află într-o stare de degradare avansată.
La sfârșitul anului 2015, un grup de tineri ingineri și arhitecți a aplicat pentru un grant de reabilitare a Turnurilor de Apă în cadrul programului Ambasadors Fund For Cultural Preservation. Grantul avea drept scop crearea Muzeului Național de Psihiatrie a Moldovei. Astfel, se propunea valorificarea unei atracții turistice în localitatea Codru. Din păcate însă, proiectul de reabilitare nu a primit finanțare.
Inginerul Vadim Țurcan, consilier în orașul Codru, a menționat pentru #diez: „Consider că sunt structuri de o valoare arhitecturală foarte mare. Având în vedere background-ul istoric al acestor clădiri, dorim să creăm un loc frumos și primitor în or. Codru. Renovarea ar ajuta la edificarea percepției populare despre aceste locuri. Împreună cu arhitectul Andrei Juc și inginerii Romeo Făgurel și Vlad Pleșca suntem o echipă de specialiști. Proiectul de reabilitare a fost elaborat în anul 1990, iar datorită ajutorului lui Ion Ștefăniță și Agenției de Inspectare si Restaurare a Monumentelor, care ne-a oferit proiectul de reabilitare, am reușit să aplicăm la acest grant. Pe viitor vom încerca să aplicăm și la alte granturi pentru conservarea monumentelor istorice și vom depinde efort să găsim și alte surse de finanțare”.
În cazul în care tinerii vor găsi finanțare, reabilitarea turnurilor, împreună cu executarea proiectului și selectarea antreprenorului va putea fi făcută într-un an calendaristic.