(video) O plimbare prin curtea unei perle arhitecturale moldovenești – Conacul Manuc Bei de la Hâncești

DSC_7164.MOV.00_00_07_02.Still001
Foto: Retrospectivă în timp - Conacul Manuc Bei

Drumul ce duce spre intrarea în Hâncești prevestește o ședere caldă și plăcută în orășelul care în evul mediu era considerat o poartă a Europei prin care trecea unica cale comercială accesibilă între țările asiatice și cele europene. Nu în zadar orășelul a fost punct de atracție și pentru marii negustori ai timpului, printre care și Manuc Bei, cel care în 1815 cumpără moșia Hâncești, unde mai târziu urmașii săi construiesc renumitul Conac Manuc Bei, ce astăzi face parte dintr-un complex sculptural unic, pe bună dreptate numit „o carte de vizită a Moldovei”.

De-a lungul timpului, târgușorul Hâncești a constituit o importantă localitate comercială a Statului Moldovenesc, fiind ceva intermediar între sat și oraș, cu un han pentru negustori străini, în care aceștia se ospătau și se odihneau.

După războiul ruso-turc din 1806-1812, Manuc Bei Mârzaian, personalitate remarcabilă, Dragomir al Turciei, pentru serviciile oferite generalilor ruși în tratative cu Turcia dobândește învoirea țarului rus de a se stabili cu traiul în una din localitățile frumoase ale Basarabiei. El cumpără de la principesa Dolgorughi moșia cu palatul ce-i aparțineau și se stabilește cu familia la Hâncești.

Cu toate că conacul de astăzi îi poartă numele, acesta nu a fost ridicat de către Manuc Bei, așa cum se vehiculează, el decedând la scurt timp după procurarea moșiei Hâncești, ci de către urmașii săi – fiul Murat, care a demarat construcția vilei boierești, și nepotul diplomatului, Grigore, care a încheiat lucrările respective.

 

DSC_3968

 

După o istorie zbuciumată, în care complexul suportă cutremure, dar și alte încercări de a fi restaurat, în 1993 conacul obține statutul de monument de arhitectură. Anul 2013 este punct de start pentru restaurarea complexului istoric, datorită unui contract de grant semnat între Autoritatea de Management a Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hâncești pentru restaurarea complexului arhitectural. Proiectul a fost aplicat pe parcursul anilor 2014-2015. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.

 

DSC_4021

DSC_4003

DSC_4035

 

În decembrie 2015, complexul arhitectural a fost redeschis pentru cei care și-au dorit să fie printre primii care pot vedea la ce etapă se află lucrările de reconstrucție. Astfel, mii de persoane au avut ocazia să vadă, în timpul zilei, la ce etapă se află lucrările de reabilitare, să descopere detalii tăinuite ale complexului.

Cu o cameră de filmat și cu mult entuziasm, echipa #diez s-a plimbat prin curtea conacului, dar și prin pasajele subterane și vă arătăm și vouă de ce complexul arhitectural de la Hâncești își merită calificativul de perlă a arhitecturii moldovenești.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente