(foto) Gala Antreprenoriatului Creativ și-a ales cei mai creativi antreprenori ai show-ului de business

2
Foto:Photo Credit: Facebook/GEN Moldova

„ABC Fitness”, „Baby moon”, „Codifun.com”, „ 3Dream
Imprimare 3D”, „Air Solaris”, „mycard”, „Do it for Bunica”, „Mint Age Studio” acestea au fost proiectele de afaceri creative prezentate la cea de-a doua ediție a Galei Antreprenoriatului Creativ, care s-a desfășurat ieri, 16 iunie.

Având parte de o introducere inspirațională asigurată de cinci speakeri în domeniu precum: Octavian Apostol (AGEPI Moldova), Grigore Raileanu (Remsys), Victoria Novac (Edu Joc), Serge Zănoagă (Umbrela Studio), Alla Donțu ( Youbesc Creative Institute), participanții au prins la curaj și au ieșit în fața publicului pentru a-și prezenta conceptul unei afaceri creative.

Marii finaliști ai Eurovisionului afacerilor creative, etapa națională, sunt: „Baby mom”, „Do it for Bunica” și „Air Solaris”. Aceste proiecte vor participa la un program de accelerare a afacerii, oferit de Dreamups Innovation Campus. În luna august vom afla și proiectul care ne va reprezenta la Creative Business Cup din Danemarca.

 

Photo Credit: Facebook/GEN Moldova
Photo Credit: Facebook/GEN Moldova

Toate prezentările au fost făcute în limba engleză. Explicația acestui lucru este una simplă, și în Danemarca marele câștigător de la etapa națională va trebui să vorbească în limba engleză. Astfel, prin acest exercițiu, s-a făcut o simulare a evoluării participanților la marele eveniment. După prezentarea conceptului de afaceri, a urmat sesiunea de întrebări – răspunsuri din partea juriului.

Juriul, compus din Victoria Novac, EduJoc, campionii CBC 2014, Grigore Răileanu, fondator Remsys, Andrey Aydov, Qsystems, Dona Școla, co-fondator Generator Hub, a avut sarcina complicată de a analiza, selecta pretendenții câștigători ai campionatului național și, ulterior, de a le oferi un feed-back despre prezentare.

 

Photo Credit: Facebook/GEN Moldova
Photo Credit: Facebook/GEN Moldova

13 Geta Rasciuc, una dintre cele trei finaliste, autorul proiectului „Baby Moon” a rămas memorabilă prin maniera sa de prezentare. Aceasta își propune să reducă numărul deceselor infantile printr-o metodă originală, prin sistemele de purtat bebeluși. Deși le produce din aprilie 2007, prin noua ei abordare vine cu o soluție la o problemă globală. Ea a fost ca un student care a venit nepregătit la examen, dar care l-a trecut pe nota 10. „Proiectul meu nu este bazat doar pe creativitate, dar și pe multă inspirație. Eu știu exact ce fac, știu cum trebuie să fac, dar o fac exact în momentul în care trebuie să evoluez și să-mi prezint proiectul”, ne-a mărturisit femeia. Despre ceilalți colegi finaliști Geta ne-a spus: „Merită toate aplauzele, s-a văzut munca depusă, au fost superbi”. Referindu-se la ideea ei de afacere creativă antreprenoarea a menționat că acest concept i-a apărut în această primăvară, consideră că sistemele de purtat bebeluși pot avea mult mai multe avantaje decât să fie un accesoriu comod, ele pot salva vieți de copii. „Sunt conștientă că intru pe un teren nou pentru mine, am nevoie și de o monitorizare a autorităților în acest sens. Acum sunt în proces de testare a sistemului la Centrul Mamei și Copilului”.

image„Air Solaris” este un proiect al cărei noutate este folosirea energiei solare. „Air Solaris” este un dispozitiv, care, pe lângă faptul că asigură încălzirea și ventilarea încăperii, usucă fructe și pregătește mâncare în regimul de gătire lentă. Unul dintre creatorii acestui concept, Erik Parsons, ne-a mărturisit: „Pentru noi evenimentul de astăzi este o frumoasă oportunitate să prezentăm oamenilor afacerea noastră. În general acest concurs îți oferă mai multe șanse să tragi investiții noi. Am dori foarte mult să ajungem să prezentăm proiectul cu energie solară în Danemarca”, a spus antreprenorul. Acesta a mai adăugat că energia solară câștigă tot mai mult teren pe piață și crede că proiectul lor ar fi unul destul de atractiv pentru Creative Business Cup din Danemarca.

Cel de-al treilea proiect a luat două premii, a ajuns printre cei trei finaliști și a câștigat și simpatia publicului. Este vorba despre „Do it for Bunica”, proiectul tinerilor de a Orhei. „Do it for Bunica” este o platformă online unde emigranții din Moldova pot găsi și angaja tineri locali pentru a ajuta părinții în vârstă în gospodărie. Tinerii se înregistrează şi își creează un profil pe site-ul lor gratuit. Migranții care au nevoie de cineva care să îi ajute pe părinții săi pot utiliza platforma pentru a găsi un tânăr perfect. Prin intermediul platformei, ei îi pot angaja. „Do it for Bunica” folosește, de asemenea, un procent din profitul său pentru a angaja tineri pentru a vizita familiile social vulnerabile.

12Deși știm că acest proiect a fost apreciat și în cadrul altor concursuri internaționale, tinerii, autorii proiectului, spun că sunt într-o permanentă căutare de noi oportunități pentru această idee. „Avem nevoie să ne cunoască mai multă lume, ca să putem obține și investiții mai mari. Astfel, vom putea ajuta mai mulți oameni”, spune Victoria Brădescu.

„Faptul că suntem în top 3 finaliști a fost o surpriză pentru noi și nu ne-am așteptat la acest lucru. Concurenții noștri au fost foarte pregătiți și au niște idei de afaceri foarte bune”, a adăugat Daniela Tihon.

Evenimentul a fost moderat de fondatoarea Youbesc Creative Institute, Alla Donțu, Matt Rutter, Kingdom Paradigm și Ecaterina Rutter.

 

Photo Credit: Facebook/GEN Moldova
Photo Credit: Facebook/GEN Moldova

„Împreună cu partenerii noștri, noi, cei din GEN Moldova, ne propunem să abordăm creativitiatea prin dezvoltarea unor modele de afaceri inovative atât în industriile artisitice, cât și convenționale. Am vrea ca instrumentele culturale să fie aplicate în designul produselor, lanțul valoric, modalitatea de deservire a consumatorilor, accesarea piețelor noi pentru mărfurile autohtone”, explică Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

Momentele artistice ale serii au venit exact în momentul în care jurații alegeau finaliștii, atunci când suspansul atingea cote maxime și publicul trebuia dezmorțit. Astfel, trupa de dans VIBE Art Dance, condusă de către cel mai tânăr coreograf din Republica Moldova, Vadim Ibrian, a demonstrat cum poate fi manifestată creativitatea și prin dans, nu doar prin afaceri. De asemenea, în fața publicului au venit și finaliștii concursului „Românii au talent” – Free Balance Creative Circus, iar tânăra interpretă Cocco, absolventă a Academiei Internaționale de Comedie Muzicală Franceză, denumită și Academia Larei Fabian, a venit tocmai din Paris pentru a-i delecta pe cei prezenți cu vocea sa suavă.

 

Photo Credit: Facebook/GEN Moldova
Photo Credit: Facebook/GEN Moldova

Cei trei finaliști au beneficiat de mai multe cadouri din partea partenerilor evenimentului. Oaspeții serii nu au plecat nici ei cu mâinile goale. Gazda serii a organizat și o tombolă care nu a premiat doar antreprenorii creativi, dar și publicul care a fost curios să vină la acest eveniment. Menționăm că anul acesta Gala Antreprenoriatului Creativ din Moldova se află la a doua ediție.

 

Photo Credit: Facebook/GEN Moldova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente