Când e vorba de afaceri, nu există limite de vârstă. Contează ideea, perseverența și dorința de a munci. Cei care înțeleg asta încep propriul business chiar de pe băncile liceului. Pentru Marina Vlad, căutarea succesului a început acum 4 ani. A absolvit gimnaziul din satul natal și a venit la Chișinău să urmeze un liceu profesional, având un spirit de antreprenoriat încă de atunci, chiar de la 15 ani, scrie Timpul.md.
Dacă la vârsta respectivă un adolescent își petrece timpul cu telefoane, tablete și diferite gadgeturi, Marina a înțeles că nu va primi nimic de la viață dacă nu va munci pentru a-și făuri viitorul. Niciodată nu i-a plăcut să depindă de cineva, astfel cât timp era elevă la Liceul Profesional Nr.1 din Capitală, a lucrat în mail multe restaurante și cafenele ca să câștige banii săi, care urmau să fie cheltuiți cu multă chibzuială.
În liceu spiritul său antreprenorial s-a dezvoltat și mai mult. „Îmi amintesc și acum că la sfârșitul anului de studii trebuia să prezint un plan de deschidere a unei afaceri. Pe atunci, fiind eu o domnișoară destul de cochetă, m-am gândit să elaborez un plan de creare a unui salon de manichiură și pedichiură, care ar avea bugetul de 2000 de lei, bani care, evident, că nu-mi ajungeau nici pentru a-mi cumpăra o trusă de ustensile”.
În anul 2013 a intrat la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, pentru a obține diploma de bacalaureat. Dimineața era la liceu, iar de la ora 14 – la serviciu. Așa decurge orarul Marinei de mai bine de 3 ani.
Între timp, citea și ceva cărți de masaj, încât s-a gândit că ar fi bine să urmeze și un curs de masaj. Zis și făcut. Apoi a mai mers la un curs de cosmetologie și s-a angajat la serviciu, într-un salon de înfrumusețare, în calitate de ajutor al maseur-ului.
Ulterior, a închiriat un cabinet de la proprietara salonului, și-a procurat aparataj cosmetic și a pus bazele unei mici afaceri.
Când a împlinit vârsta de 18 ani și a considerat că este destul de capabilă să-și administreze o afacere și-a deschis propriul său salon („TERRA BEAUTY”). Pentru că era elevă, statul a încurajat-o prin reducerea anumitor taxe (ex. patenta a costat cu 100 de lei mai puțin).
Acum Marina se pregătește să susțină examenele de bacalaureat și recunoaște că nu-i este deloc ușor, deoarece, în afară de pregătiri pentru examene, trebuie să administreze o afacere de una singură și să aibă grijă de ceilalți doi frați ai săi. Or, tatăl ei a decedat, iar mama este la muncă peste hotare, așa încât ea este și tată, și mamă pentru fratele și surioara ei.
Marina e de părere că unele obiecte din liceu ar trebui excluse și ar trebui introduse obiecte ca „bazele antreprenoriatului” etc., astfel, tinerii vor fi motivați încă din liceu de a pune pe roate o afacere.
Tânăra antreprenoare, încurajează orice tânăr dornic de a porni propriul său business. „Cei care consideră că au spirit de antreprenor, e bine să încerce să-și dezvolte imaginația și să-și pună în practică ideile. La început va fi greu, dar rezultatul merită efortul. La fel ca în expresia „Prin greutăți spre stele”. Nici mie nu mi-a fost ușor, dar am fost încurajată de prieteni, familie, care m-au sfătuit să încerc, am încercat și iată rezultatele, am un salon, am cunoscut oameni mulți, am clienți fideli, am siguranța zilei de mâine și am o carieră de care sunt mândră”.
Marina Vlad este de părere că tinerii ar trebui să muncească de la vârsta de 16 ani, astfel ei vor căpăta experiență și vor învăța ce înseamnă să fii responsabil.