(foto, video) Ce se cunoaște până acum despre cazul surpării clădirii de la Rîșcani

2-17

În procesul de construcție a imobilului cu 16 etaje pe strada Miron Costin din sectorul Rîşcani al Capitalei a fost surpată clădirea unei bănci comerciale ce-și are sediul în apropiere. Până acum s-a emis o ordonanță pentru investigarea penală a cazului, s-au instituit comisii de analiză a cauzelor tehnice, iar banca comercială și-a sistat temporar activitatea. Compania de construcții D&D, care gestionează proiectul, neagă că ar fi și executoare a lucrărilor de construcție, iar liberarul Iurie Dîrda, despre care se cunoștea anterior că ar deține compania, neagă la rândul său vreo afiliere cu aceasta.

Incidentul s-a produs în seara zilei de 8 iunie 2016 în jurul orelor 22:00 – 23:00. Acesta s-ar fi produs din cauza gropii de fundaţie săpată la doar câţiva metri distanţă, conform primelor date oficiale. În urma intervenției Serviciului Situații Excepționale s-a decis de a întreprinde mai multe acțiuni. Printre măsurile efectuate sunt:

# instalarea sistemelor de iluminare pe timp de noapte;
# efectuarea  cercetărilor inginerești în zona afectată și verificarea încăperilor din clădirea băncii;
# evacuarea utilajului din şantier, stoparea surpării de mai departe și prin acoperirea cu pământ a malului prăbușit;
# sistarea activității băncii, pentru a nu pune în pericol viața angajaților. Această decizie a fost comunicată conducătorilor băncii, fiind recomandată drept soluție provizorie. Banca a instituit în apropiere un punct de informare pentru clienți, redirecționându-i la cele mai apropiate filiale.

Aseară la faţa locului a venit primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă care a declarat că vor fi făcute verificările şi vom vedea cât de mare este pericolul. „Este autorizaţie pentru construcţie la nivelul pământului. Este un teren privat, vândut de bancă. Trebuie să vedem dacă au fost respectate condiţiile din proiect”, a spus primarul Capitalei pentru publika.md.

13414048_1286246224737858_1527267954_n

Acțiunile procuraturii

Procuratura s-a autosesizat în cazul construcţiei surpate şi a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul executării necalitative a construcţiilor (art.257 alin.(3) Cod penal). Prin ordonanţa Procurorului General-interimar a fost dispusă crearea unui grup mixt de urmărire penală, din care fac parte şi procurori din cadrul Procuraturii Generale, care urmează să investigheze obiectiv, complet şi operativ toate circumstanţele cazului, inclusiv acţiunile factorilor de decizie ai autorităţilor publice, care au autorizat lucrările.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă în mărime de pînă la 600 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de cel mult 10 mii unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice

4

Poziția Guvernului

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va crea o comisie, în cadrul instituției, ce va verifica și  analiza situația privind  surparea taluzului gropii de fundație din strada Miron Costin din capitală. „La fața locului au intervenit inspectorii Inspecției de Stat în Construcții care împreună cu alți specialiști verifica cauzele prăbușirii taluzului gropii de fundație. În cazul în care vor fi depistate abateri de la proiect sau nerespectarea soluțiilor tehnice prevăzute de acestea, inclusiv omiterea unor lucrări de construcție vor fi aplicate sancțiuni până la retragerea certificatelor de atestare tehnico-profesionale și chiar a licenței pentru proiectant, diriginte de șantier, responsabil tehnic, etc.”, a precizat Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

5

Cui aparține blocul de construcții

Potrivit unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice, ansamblul rezidențial este proiectul D&D Companie, o firmă despre care se știe că îi este afiliată deputatului liberal Iurie Dîrda. D&D Companie SRL este înregistrată pe strada Matei Basarab din sectorul Rîșcani al Capitalei. Potrivit datelor de la Cadastru, ⅙ cotă-parte din terenul de 0,107 hectare aflat la această adresă aparține Dansicons SRL. Legătura dintre aceste două companii a fost demonstrată și într-o investigație anterioară Adevărul Moldova, în legătură cu construcția pornită de D&D Companie a unei parcări multietajate aflată în vecinătatea Spitalului Republican, dar și a asamblului rezidențial impunător de pe strada Nicolae Testemițeanu, ridicat de Dansicons.

Liberalul Iurie Dârda neagă însă că ar avea vreo legătură cu compania D&D. Acesta a menționat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că nu are nicio legătură cu firma D&D, cea care construiește blocul locativ, o porțiune din șantierul căruia s-a surpat: „Nu am fost și nici nu suntem, nici eu, nici cineva din familia mea, proprietari ai companiei de construcţie D&D sau a altei companii care execută lucrări la acest șantier. Familia Dârda deține două companii de construcții, bine cunoscute în Republica Moldova și care de-a lungul timpului au reușit să se impună printre cele mai sigure și responsabile companii din țară. Este vorba de SRL Dansicons și SRL Darsimid.”

Compania D&D la rândul său încearcă să evite orice învinuire, și susține că ei „nu sunt executorii lucrărilor de construcţie de pe bulevardul Moscovei, intersecţie cu str. Miron Costin, după cum se fac anumite afirmaţii în contextul situației din apropierea acestui imobil”, în ciuda faptului că pe pagina lor oficială compania recomandă blocul Locativ din str. Miron Costin, ca fiind „o construcție durabilă realizată din cele mai calitative materiale, amplasat în cel mai verde sector al Chișinăului”. „Compania D&D este cea care deține contractual de vânzare a apartamentelor din blocul locativ ce urmează a fi ridicat pe această adresă. Firma beneficiară şi deținătoare a terenului privat este A.B.C Gurmandis  SRL, tot aceasta fiind și cea care a executat lucrările de săpare a gropii de fundație a clădiri. Totodată, firma care urmează să execute lucrările de construcție-montaj şi cu care s-a încheiat contract de executare a lucrărilor respective este DTV INVEST Company”, se susține într-un comunicat al companiei, în care se precizează din nou că nici o persoană cu familia  Dîrda‚ nici cineva din familia sa nu au fost și nici nu sunt proprietari ai companiei D&D.

Ce clădire urmează să fie construită în acest loc

Aici ar urma să fie construit un „complex rezidențial unic atât prin complexitatea sa, cât și prin amplasamentul ideal de care dispune, aflându-se pe bd. Moscovei, sect. Râșcani, în imediata apropiere a parcului”.

„Inovativ și îndrăzneț, proiectul imobiliar dispune de apartamente cu o arhitectură modernă, având spații generoase, ce beneficiază de lumină naturală și terase largi ce pot fi transformate într-un spațiu plăcut de petrecere a timpului liber împreună cu familia și prietenii”, se menționează în anunțul companiei.

Complexul ar urma să constituie trei blocuri cu cinci scări, cu 8.000 m2 de spații comerciale și HyperMarket N1 la parter, cu două niveluri de parcare subterană și cu acces direct din parcare în bloc. Compania promite că locatarii „se vor bucura de o curte cu acces securizat, amenajată cu spații verzi și teren de joacă pentru copii”.

13267868_10210019218622266_4899068609667478196_n

13342943_10210019221022326_7430740185881564662_n

13307280_10210019218582265_7849262607081907878_n

Ce se întâmplă acum

Între timp pe șantierul de construcții de la Miron Costin, camioanele aduc pământ pentru a acoperi surparea. Zona este încercuită de polițiști, iar mai mulți salvatori se află la fața locului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente