Câștigătorii concursului „Generația Z” au fost desemnați astăzi, 5 iunie, în cadrul Galei TIC 2016. Tinerii care și-au prezentat lucrările la concurs au fost remunerați cu premii valoroase – burse anuale de studii, laptop-uri performante și tablete.
La ediția 2016 a concursului tinerelor talente în IT Generația Z au aplicat peste 50 de elevi și studenți din toate localitățile țării. În marea finală au intrat 15 concurenți, care au prezentat proiecte în următoarele cinci categorii:
# elaborare/creare soft;
# desen digital tematic;
# prezentări multimedia;
# web design;
# electronică aplicată şi comunicaţii.
Prezent la eveniment, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev a menționat că „domeniul TIC capătă o importanță din ce în ce mai mare pe piața din Republica Moldova. În acest sens, concursul „Generația Z” a fost gândit de către MTIC cu scopul de a le oferi tinerilor pasionați de acest domeniu, posibilitatea de a-și prezenta ideile și de a interacționa cu persoane cu interese comune. În acest an participanții au dat dovadă de spirit inovativ și ne-au uimit prin proiectele inedite”, a adăugat viceministul TIC.
După ce participanții și-au prezentat lucrările, juriul format din profesioniștii domeniului TIC – reprezentanți ai mediului academic și de business, a desemnat câștigătorii pentru fiecare categorie, după cum urmează:
Categoria Elaborare/ Creare Soft
Locul I: Alexandru Sterpu, UTM, proiectul „Aplicație de testare a cunoștințelor la diferite discipline”
Locul II: Marusic Diana, Liceul Teoretic „Ion Creangă”,proiectul „Sistem automatizat de tastare comparativă a execuției programelor”
Locul III: Valenin Vozian, Liceul ASM, aplicația „Lașm_app”
Categoria Desen Digital Tematic
Locul I: Calcatinge Constantin, UTM, Design Digital cu tematica „Securitate Cibernetică”
Locul II: Maria Maslovskaea, Liceul „D. Cantemir”, Desen Digital cu tematica „Securitate Cibernetică”
Categoria Web Design
Locul I: Coțofană Dumitru, UTM, proiectul „Portal literar pentru tinerii care iubesc poezia”
Echipa formată din: Nicu Donica, Anton Cojocaru, Vitalie Goțonoagă, ASEM, Platforma „FreezeUp”
Locul II: Alexandru Stratulat, UTM, „Ciao Chat” – o rețea modernă de socializare
Locul III: Daniela Frimu, Liceul „Seliște”, Forum online cu denumirea„ Seliște”
Categoria Electronică aplicată și Comunicații
Locul I: Nicolae Mihalache, Liceul teoretic „Ion Creangă”, Panou publicitar inteligent ce ajută la crearea unui oraș inovativ