Trei studente juriste de la noi vor pleca la CEDO pentru a participa la un concurs internațional

2016_04_08_Comunicat_de_presa_II_-_8
Foto: ulim.md

Trei studente de Facultății Drept din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova vor pleca la CEDO, pentru a participa la concursul internațional European Human Rights Moot Court Competition, la Strasbourg, Franța.

Tinerele juriste, Ana Indoitu (anul III), Loredana Gămurari (anul IV) și Adelina Harunjen (anul IV) au devansat concurenți de la USM și IRIM, în cadrul primei competiții în Republica Moldova în limba engleză de simulare a unui proces, la CEDO, organizat cu sprijinul Uniunii Europene, de Ministerul Justiției. Pentru această victorie și prestație învingătoarele au fost felicitate personal de Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat în contextul concursului european al proceselor de judecată, desfășurat, anual, de Asociația Europeană a Studenților la Drept (ELSA) și vizează Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de la Strasbourg, ca cel mai relevant instrument judiciar internațional deja aplicat în țara noastră, notează site-ul Ministerului Justiției, citat de ulim.md.

Astfel, patru echipe de studenți de la facultățile de drept ale universităților ULIM, USM și IRM au simulat procese de judecată în domeniul drepturilor omului, în cadrul primului concurs național. Scopul acestuia a fost de a identifica și susține ulterior echipa câștigătoare pentru participarea la European Human Rights Moot Court Competition din Strasbourg, Franța, conform aceleiași surse.

Photo Credit: ulim.md

Competiția se organizează, potrivit prevederilor cadrului de la Bologna referitoare la aptitudinile dezvoltate ale viitorilor juriști, prin intermediul proceselor de judecată simulate și ale exercițiilor practice, ca promovare a contribuției UE la reforma justiției din Moldova.

„Un sistem al justiției echitabil și care funcționează bine, reprezintă un element esențial al supremației legii. Iată de ce, implementarea cu succes a Acordului de Asociere a RM la UE se bazează pe reforme reale, nu pe hârtie, în sectorul justiției. Am speranțe foarte mari, că acești tineri reprezintă generația viitoare de judecători, procurori, avocați, care vor aducea schimbarea în sistem, printr-un nivel înalt de integritate, responsabilitate și profesionalism”, declară Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova.

”Echipa câștigătoare, adică cea de la ULIM, va reprezenta țara noastă la competiția de la CEDO. E o performanță de excepție! Acesta este meritul atât al studenților, cât și al întregului corp profesoral al Facultății Drept, ai căror discipoli au rezultate strălucite și cu care ne mândrim. Am dovedit o dată în plus, că ULIM are cea mai bună Facultate de Drept din RM”, spune Sergiu Țurcan, șeful Catedrei Drept Public.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente