(foto) În căutarea spațiilor special amenajate: Unde în Chișinău fumatul este justificat legal

IMG_4563

Din 31 mai conform noului pachet de legi anti-tutun, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile  de uz comun. Restricționări în acest sens sunt și în spațiile publice. Cu toate acestea, angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice sau ai locurilor de muncă pot amenaja locuri speciale pentru fumat. După o mică cercetare în care am stabilit care sunt specificațiile pachetului de legi, în ceea ce privește fumatul în spațiile publice, am pornit și într-o mică călătorie prin Chișinău în căutarea spațiilor special amenajate.

Potrivit domnului Varfolomei Calmîc, doctor în științe medicale de la Centrul Național de Sănătate Publică, din 31 mai zonarea fumători/nefumători existentă până acum în localuri nu mai este aplicabilă, proprietarii de localuri sau angajatorii vor trebui să aleagă din trei opțiuni: fie să interzică complet fumatul, fie să amenajeze spații pentru fumat în interiorul încăperilor, care potrivit noilor prevederi trebuie să fie izolate de restul încăperilor unde se află vizitatorii și angajații și dotate cu un sistem de ventilare efectivă sau să amenajeze spații deschise, care trebuie însă să se regăsească la o distanță de 10 metri de la ferestrele încăperii respective și de la spațiile semi-deschise.

Conform legii, fumatul este interzis și în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, sub acoperișul staţiilor de transport public. Amenajarea unor locuri speciale de fumat în spațiile publice deschise menționate este exclusă în toate cazurile menționate.

Restricțiile se referă și la celelalte articole de tutun, precum țigările electronice care sunt considerate de specialiști în egală măsură dăunătoare, chiar și cele care nu conțin nicotină. Cât despre consumul gumelor de mestecat cu nicotină, acesta rămâne la alegerea persoanele consumatoare, întrucât acest consum nu este deranjat pentru oamenii aflați în imediata apropiere.

Implementarea legii va fi reglementată de către polițiști, conform prevederilor incluse în codul contravențional. Polițiștii care sesizează o neregulă, trebuie să meargă la locul respectiv și să perfecteze un proces verbal.

Echipa #diez plimbându-se prin oraș, a găsit câteva astfel de locuri special amenajate.

Centrul Kentford

Aici există două tipuri de fumoare: interior și exterior.

IMG_4563

083651364c4baa7e3c7710ee539db26b-600
PC: cticapital.md

Restaurantul Eli Pili

IMG_4623

IMG_4626

IMG_4629

IMG_4631

IMG_4632

IMG_4634

IMG_4636

Universitatea de Stat din Moldova

IMG_4646

IMG_4659

IMG_4681

IMG_4682

Restaurantul PartyZan

IMG_4703

IMG_4698

IMG_4689

IMG_4690

IMG_4695
Campania noastră de căutare a locurilor special amenajate continuă, iar pe această cale îndemnăm cititorii #diez să ne anunțe în cazul în care găsesc prin oraș astfel de locuri special amenajate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente