Ce pot face studenții care nu au susținut teza de licență în acest an

asem
Foto: PC: admiterea.eu

În fiecare an, mii de studenți se pregătesc pentru ultimele sesiuni de susținere a examenelor. Din cauza diferitelor motive, nu toți susțin tezele de licență sau master. Fie că nu au acumulat destule credite de-a lungul anilor de învățământ, nu au reușit să scrie teza până la data indicată de catedră sau nu au trecut cercetarea prin sistemul antiplagiat, ei mai au șanse să primească diploma de absolvire.

Diferite universități au diferite proceduri și practici utile pentru studenți în asemenea cazuri. Redacția noastră le dorește multă baftă tuturor absolvenților și în cazul în care nu reușesc să susțină teza, sunt încurajați să fie calmi și să meargă la catedră pentru a discuta cu profesorul-coordonator de teză pentru mai multe indicații.

Universitatea de Stat din Moldova

 

PC: Viscu Virgiliu
PC: Viscu Virgiliu

În cazul în care studentul nu a susţinut teza de licenţă sau teza de master în sesiunea stabilită, ori nu s-a prezentat la susţinerea tezei, acesta are dreptul să o susţină repetat, de cel mult două ori în următorii cinci ani, cu suportarea de către candidat a cheltuielilor de examinare, stabilite de instituţie. La a doua susţinere, studentul va solicita reconfirmarea sau modificarea temei tezei de licenţă/master la catedra universității.

Taxa pentru susținerea repetată a tezei de licență constituie 25% din contract.

Academia de Studii Economice a Moldovei

P.C. admiterea.eu
P.C. admiterea.eu

Studentul are dreptul să susţină teza repetat, de cel mult două ori în decursul a cinci ani de la absolvire. El urmează să suporte cheltuielile de examinare, stabilite de ASEM. La a doua susţinere, studentul va solicita reconfirmarea temei tezei de licenţă, cu cel puțin șase luni până la începerea examenului de licență, prin depunerea cererii pe numele rectorului, avizată de către şeful catedrei de specialitate şi decanul facultăţii respective. În cazul tezelor de master procedura e similară.

Costul aproximativ pentru susținerea repetată a tezei este de 2.000 de lei.

Universitatea Tehnică a Moldovei

 

P.C. noi.md
P.C. noi.md

Studenții mai au încă două încercări și la fel vor trebui să achite la contabilitate o anumită sumă care e mai mică decât taxa pentru un semestru universitar, dar poate varia în dependență de faptul dacă a fost sau nu schimbată tema.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

 

P.C. usmf.md
P.C. usmf.md

Dacă studenții anului VI nu figurează cu notă pozitivă în procesul verbal de la finele anului, sunt exmatriculați și vor fi nevoiți să se reînmatriculeze și să mai frecventeze o dată ultimul an de studii. Ei vor plăti toată suma contractului. Poate să mai fie situația ca studentul să mai repete doar semestrul teoretic și apoi să lucreze asupra tezei de licență, fără să repete încă un semestru de stagiu de practică.

Universitatea Academiei de Științe a Moldovei

 

Foto: Universitatea Academiei de Științe a Moldovei
Foto: Universitatea Academiei de Științe a Moldovei

Conform procedurii aprobate de Ministerul Educației, studentul va avea posibilitatea să se prezinte ulterior pentru susținerea tezei cu o altă promoție. El va trebui să achite taxa pentru întrunirea comisiei și să prezinte lucrarea sa științifică.

Universitatea Agrară

 

agrara
Studentul primește un certificat în care este indicat parcursul său academic, iar în următorii ani va avea posibilitatea să se reînmatriculeze la universitate și să susțină teza de licență.

Taxa pe care urmează să o achite a fost stabilită de Senat și este de 1.500 de lei (echivalentul a 30 de ore de studiu, care vor fi dedicate studentului de către coordonatorul tezei și de comisia de evaluare).

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

 

P.C. publika.md
P.C. publika.md

În cazul în care studentul nu reușește să susțină teza de licență în timpul alocat, el este exmatriculat ca mai apoi să aibă posibilitatea să fie reînmatriculat și să continue studiile. În cazul în care îi lipsește doar teza de licență, acesta urmează să achite taxa indicată de contabilitate. Taxa dată este diferită de taxa pentru un semestru de studii.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

 


La Universitatea Pedagogică se aplică aceeași procedură ca la toate universitățile de stat: în cazul în care studentul nu susține teza, este exmatriculat și are posibilitatea să se reînmatriculeze pentru ca să o susțină în următorii cinci ani. Studentului i se acordă încă două șanse pentru ca să-și susțină teza.

Taxa pentru susținerea tezei variază în dependență de numărul de specialități pe care aceasta le are.

Universitatea Liberă Internațională din Moldova

 

p.c. vedomosti.md
p.c. vedomosti.md

Taxa pentru susținerea repetată a tezei de licență este de aproximativ 400 de lei, iar studentul are la fel două încercări în următorii cinci ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente