(video) 10 zone urbane pot prinde viață prin picturi murale și mobilier urban. Contribuie și tu pentru un Alt+Chișinău

mural

Un grup de 30 de tineri liceeni și studenți, reuniți într-o comunitate de oameni care activează altruist pentru a face Chișinăul un un oraș mai bun. Până acum aceștia au îmbunătățit orașul nostru prin diferite proiecte precum: Scara Trandafirilor, Reamenajarea stațiilor de troleibuz, Vernisajul de la Turnul de Apă. În prezent, aceștia lucrează la planificarea proiectelor pentru această vară și luptă pentru ca în Chișinău să apară transportul public nocturn.

Proiectul „Alt+Chisinau” este inițiativa prin care tinerii își propun să schimbe fața unor curți de bloc din Chișinău, astfel transformându-le din simple cartiere în adevărate muzee de artă urbană care vor avea spații de promenadă amenajate creativ și unde se vor forma comunități. „Mai simplu ar fi: luăm o curte de bloc sau un set de cartiere nevalorificate și dezgustătoare, chiar. Le replanificăm și le facem o strategie de dezvoltare. Pictăm clădirile, gardurile, scările, orice. Le amenajăm cu mobilier urban creativ din paleți. Le punem flori, ornamente și voila! Un cartier se transformă într-o adevărată zonă de promenadă plăcută!”, scriu tinerii.

Proiectul are menirea de a oferi o nouă viaţă şi de a valorifica la maximum potenţialul zonelor urbane sumbre și chiar respingătoare ale orașului. Ideea proiectului constă în replanificarea a 10 de curți de bloc/cartiere/zone urbane unde vor instala mobilier urban din paleți, crea spații de promenadă și aplica mai multe picturi murale de diferite dimensiuni, amplasate în cartiere din diverse sectoare ale Chișinăului, în cartiere pe care le numim ghetto-uri urbane. Scopul nu este doar de a face picturi interesante și creative care vor da viaţă acelor zone, dar şi de a crea comunități care vor lupta pentru cartierul/sectorul/orașul lor. Cartierele incluse în proiect sunt cartierele de pe str. Maria Drăgan, str. Așhabad, str. Uzinelor, str. Petru Rareș, str. Unirii Principatelor, str. Studenților, com. Băcioi, or. Durlești.

 

Încadrat în acest proiect, va fi creat un centru alternativ a Chișinăului în zona cercului de pe str. Sfântul Andrei colț str. Sfatul Țării care va fi creat în cadrul unui Festival de artă urbană în Chișinău care va avea loc orientativ într-un week-end din perioada 12-28 August.

În cadrul acestui festival, timp de un week-end tinerii ăși propun să adune culturi urbane, simplii chișinăuieni și organizațiile urbane pentru a schimba fața zonei care va deveni Centrul Alternativ din Chișinău. În timpul festivalului pictori urbani din Moldova, România și Ukraina vor picta 14 clădiri aflate în acea zonă, va fi amenajat un spațiu public în scuarul din cerc, vor fi organizate discuții și dezbateri publice pe marginea proiectelor urbane, vor fi amenajate zone pentru: skateri, BMX-eri, roll-eri, dansatori, artiști stradali și organizații urbane. „Acest eveniment prezintă un nou concept de eveniment în Chișinău prin care nu doar se dă pâine și circ vizitatorilor, dar și se schimbă vizibil orașul”, spun cei din proiect.

 

Localizare-Centrul-alternativ

 

Prima stradă care va beneficia de proiectul Alt+Chișinău urmează să fie str. Maria Drăgan din sectorul Ciocana. Cartierul va fi selectat dintre blocurile de pe str. Maria Drăgan cu numărul : 4,6, 20, 32-36, 38 odată ce va fi colectată suma de 700 de euro necesară pentru inițierea proiectului. Cartierul va fi selectat în urma discuției cu Pretura Ciocana și locatarii din zonă.

Scopul proiectului este de a îmbunătăţi viziunea chişinăuienilor asupra oraşului, de a evidenția locurile şi lucrurile frumoase, de a promova la nivel naţional şi internaţional capitala ca destinaţie turistică şi de a reabilita Chișinăul prin intermediul proiectelor posibile cu suportul donaţiilor venite din partea oamenilor ce-şi doresc un oraş mai bun.

Pentru a reliza toate cele menționate mai sus, „Orașul Meu” are nevoie de ajutorul tău, pentru a face 10 zone urbane mai confortabile și sigure.

Din banii colectați tinerii își propun să:

1. Confecționeze 20 de scaune din paleți;
2. Facă cel puțin 10 picturi murale;
3. Confecționeze 10 instalații de mobilier urban;
4. Salubrizeze 10 zone urbane.

Transpartența cheltuielilor va fi asigurată prin raportarea lunară pe orasulmeu.md a cheltuielilor făcute.

Și tu poți contribui la realizarea acestor proiecte prin intermediul unei donații făcute pe platforma de crowdfunding – Guvern24.md.

collage1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente