Valar Morghulis: Sezonul VI din Game of Thrones este un sezon feminist

gotfemcollage

Serialul Game of Thrones este un fantasy într-o lume medievală, inventată de George Martin, o lume bazată pe un mod de viață patriarhal.

Sezonul 6, care a demarat recent se deosebește prin activismul feminin, prin personaje puternice feminine.

Ellaria Sand împreună cu Obara, Nymeria și Tyene îl omoară pe Lordul din Dorne, Doran Martell și pe succesorul acestuia, Trystane Martell zicând că bărbații slabi nu vor mai conduce cu Dorne.

sand1

La Nord, în Castelul Negru, Sansa Stark îl îndeamnă pe fratele său, Jon Snow, să ridice casele din Nord care au mai rămas fideli familiei Stark și să preia Winterfelul, casa lor părintească. În Debarcaderul Regelui, regina Margaery Tyrell îl susține pe fratele său, Loras.

sand2

Iar pe insulele Pyke, Theon Greyjoy, moștenitor de drept al tatălui său, o va susține pe sora sa Yara Greyjoy, care tinde să ocupe Tronul de Sare. Yara deja conduce cu o flotă maritimă, are experiență în lupte, iar când Theon era în captivitatea lui Ramsay Snow (Bolton), ea încercase să-l salveze, însă cu eșec și tot din cauza lui Theon.

Winter is coming
Winter is coming

Dincolo de Marea Îngustă, Daenerys Targaryen are posibilitatea să fugă cu salvatorii ei, Daario Naharis și Jorah Mormont, însă ea vrea să obțină un beneficiu din captivitatea sa. Astfel ea îi numește pe Khal-ii adunați la Vaes Dothrak “bărbați mici” care nu sunt demni de a conduce poporul Dothraki și îi arde pe toți, obținând supunerea tuturor khalasarilor, a întregului popor nomad Dothraki.

khalisi

În societatea patriarhală bărbații sunt prescriși cu rolul de luptători, ei sunt cei care iau inițiativa, sunt activi, iar femeile sunt firave, necesită să fie protejate, și sunt prescris cu rol de mamă și soție, și astfel nu pot comite un act violent ca omucidere. Însă în lumea de Gheață și Foc a lui George Martin în care se produc toate evenimentele din film, aceste roluri sunt revizuite și rescrise. Filmul ne arată că nu apartenența de sex oferă putere și inițiativă de a lua decizii.

Nici Arya Stark, nici Brienne Tarth nu s-au conformat normelor locale, chiar dacă fac parte din familii nobile. Yara Greyjoy, unicul copil rămas a lordului insulelor Pyke este o fată, care contrar normelor vechi începe o luptă pentru putere. Iar Samwell (Sam) Tarly nu a devenit un voinic cum și-a dorit tatăl său, însă are alte calități pentru care este iubit de mulți fani. Ce de fapt semnifică pentru publicul larg reprezentarea femeilor în modul neconvențional din filmul Game of Thrones? La siguranță deschide o nouă paranteză în ce înseamnă o femeie și ce poate face o femeie într-o societate violentă și patriarhală precum cea reprezentată din film.

În lumea creată de către George Martin, femeia doar din cauza sexului biologic nu este neaparăt o victimă, iar bărbatul doar din cauză că este de gen masculin nu este neapărat un salvator sau luptător. George Martin renegociază convențiile de gen, și ne arată că puterea poate fi acăpărată de femei, că femeile sunt capabile de acte violente, că femeile sunt luptătoare. Sexul nu determină destinul persoanelor, ci mai degrabă deciziile și acțiunele acestora, atîta timp cît circumstanțele le oferă această posibilitate.

Ca rezultat, George Martin printr-o istorie copleșitoare reușește să transmită un mesaj feminist subtil, provocînd imaginația noastră colectivă despre fanteziile unde prințesele așteaptă să fie salvate de prinț pe un cal alb.

Despre concursul Valar Morghulis

Am creat o listă de 85 de personaje vii, iar participanții la concurs sunt invitați să selecteze nu eroii care vor ei să moară, ci pe cei care consideră ei că vor muri pe parcursul sezonului 6.

Fiece utilizator va alege 10 personaje care crede că au cele mai mari șanse să moară. Selectarea personajelor va fi până pe 19 iunie 2016 ora 21.00. Persoana care ghicește cele mai multe personaje care mor oficial va câștiga un voucher Foodhouse.md în valoare de 1.000 de lei.

Mai multe detalii vedeți în regulamentul concursului.

Deseori mor cei care ne plac mult, așa cum a fost cu Ned Stark, Robb și Catelyn Stark, Ygritte, Oberyn Martell sau Jon Snow.

Este mult probabil că acest concurs va crea o disonanță cognitivă participanților, care pe de o parte nu vor dori să moară anumiți eroi, dar pe de altă parte se vor bucura de moartea lor, ce le va oferi șanse pentru câștig.

După ce vă autentificați prin Facebook, puteți alege personajele aici: Valar Morghulis 2016.

În sezonul 5 (difuzat în 2015) au murit cel puțin 15 eroi importanți. Sezonul 6 se presupune că va fi plin de decesuri, deoarece tema lui va fi răzbunarea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente