Astăzi, 17 mai 2016, Ministerul Culturii a organizat o conferință de presă prilejuită ediției curente a Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor.
În cadrul evenimentului, ministrul Culturii Monica Babuc a vorbit despre importanța consemnării acestei date, subliniind că este al treilea an consecutiv când Ministerul Culturii își asumă responsabilitatea de organizare a evenimentului prin instituțiile din subordine. „Această mișcare pune în valoare colecțiile din muzeele noastre, unele foarte bogate și frumoase, și care aduce un aflux serios de persoane ce vin să viziteze muzeele în noaptea muzeelor, la ediția de anul trecut fiind înregistrați peste 55.000 de vizitatori”, a declarat oficialul. Monica Babuc a mai specificat că și în acest an muzeele își vor expune colecții pe diverse domenii, oferind publicului spectator surprize de proporții, activități adresate publicului de diferite vârste.
Notăm că, Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în anul 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, și este marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc anual pe 18 mai. La evenimentul respectiv au aderat în această perioadă de timp peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.
Muzeele din Republica Moldova s-au înscris în circuit, participând fiecare an la această manifestare de amploare, reuşind să atragă un public tot mai mare şi mai divers: la ediţia din anul 2015 muzeele naţionale au înregistrat peste 55 mii vizitatori.
În 2016, al treilea an consecutiv, evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
Evenimentul cheie al ediției din acest an este Seminarul internațional în cadrul programului CHOICE, finanțat de către UE, care va avea loc sâmbătă, 21 mai curent, la Muzeul „Casa părintească” din s. Palanca, Călărași. La seminar vor participa experți în domeniul patrimoniului cultural din Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia. În cadrul seminarului se vor face totalurile primei faze ale proiectului. În Republica Moldova vor fi implementate 6 proiecte din cadrul programului.
Pentru prima dată la ediția curentă a Zilei Internaţionale a Muzeelor și-au anunțat participarea muzeele din raioanele Dubăsari și Sângerei.
Menționăm că, în Registrul Muzeelor din Republica Moldova sunt incluse 118 muzee și filiale ale acestora, în anul curent fiind înregistrate două muzee noi din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, și din satul Negrea, raionul Hâncești.
Vedeți mai jos și Programul evenimentelor organizate de muzeele din țară: