Paştile Blajinilor reprezintă întâi de toate o sărbătoare a sufletului, iar creştinii ortodocşi care merg la cimitire să-i pomenească pe cei răposaţi ar trebui să vină cu un gând bun şi cu o rugăciune curată. Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Octavian Moşin, a spus că nu există nişte canoane bine puse la punct referitoare la această sărbătoare, întrucât ea are loc atât în zilele de duminică, cât şi în cele de luni.
Preotul spune că se cuvine ca oamenii să meargă la cimitir şi să săvârşească pomenirea răposaţilor în special în ziua de luni, după Duminica Tomei. „Pomenirea de duminică nu este tocmai conformă normelor bisericeşti, deoarece suntem încă în Săptămâna Luminată, când nu se fac pomeniri pentru răposaţi”, a subliniat Octavian Moşin. Preotul relatează că tradiţia de a marca Paştile Blajinilor în zilele de duminică s-a încetăţenit încă din perioada sovietică, atunci oamenii nu puteau să meargă la cimitire în alte zile pentru că erau la serviciu.
Parohul aminteşte că de Paştile Blajinilor, enoriaşii trebuie să meargă întâi de toate la biserică, unde se oficiază servicii divine. De asemenea, după slujba religioasă, în multe localităţi din ţară preoţii vin la morminte şi citesc rugăciuni.
Referindu-se la darurile pe care le aduc oamenii la cimitir, Octavian Moşin spune că acestea trebuie să fie simbolice, precum o candelă, o lumânare, o pască sau colivă. „Este recomandat să nu facem schimb de pomeni între rude, or pomana se face pentru un om nevoiaş”, a afirmat preotul. De asemenea, acesta a menţionat că vestimentaţia celor care vin la cimitir pentru a-i pomeni pe răposaţi, trebuie să fie una modestă şi cuviincioasă.
În unele regiuni ale ţării, există ritualul de tămâiere a mormântului. Potrivit preotului, acesta este un obicei vechi. Se spune că aşa cum se ridică fumul mirositor de la tămâie aşa se ridică şi rugăciunea spre ceruri.
Pe site-ul ortodox.md, preotul Octavian Moșin semnează zece reguli pentru cei care serbează Paştile Blajinilor:
1. Sărbătoarea este luni, după Săptămâna Luminată. Nu e recomandat să pomenim adormiţii de duminică, deşi s-a generalizat această practică;
2. Rugăciunile pentru adormiţi ar trebui să înceapă în biserică şi să continue la mormânt;
3. E o sărbătoare locală, iar Biserica recomandă nu doar o zi în anul bisericesc pentru pomenirea adormiţilor. Acest lucru poate fi înfăptuit mai în toate zilele şi, în special, sâmbetele din an, iar câteva sâmbete sunt cu pomeniri generale;
4. Rugăciunea să fie îmbinată cu milostenia;
5. Milostenia se face cu nevoiaşii;
6. Atât rugăciunea, cât şi jertfa, să fie din inimă şi nu de dragul lumii;
7. La cimitir se cuvine a fi cumpătaţi şi scufundaţi în rugăciune;
8. Să ne gândim la adormiţi şi nu la poftele noastre;
9. Sunt interzise mesele, băuturile şi veseliile la morminte;
10. Îmbrăcămintea şi portul nostru să fie decente.