(foto) Shaekspeare devine mai aproape. O aplicație mobilă ne permite să-i citim și ascultăm operele

1
Foto:en.reseauinternational.net

La 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, opera lui devine mai accesibilă datorită unei aplicații disponibile pe telefonul mobil. Aceasta cuprinde 37 de aplicații cu tot atâtea piese ale lui Shakespeare, prima fiind „Furtuna”, ultima operă a scriitorului, dar publicată în fruntea „First Folio”, prima culegere a creațiilor sale, editată la șapte ani de la dispariția sa, în 1623, informează agerpres.ro.

Autorul acesteia este actorul Ian McKellen și regizorul Richard Loncraine. Nu este teatru, dar nu este nici o simplă versiune digitală: în jumătatea superioară a ecranului apar actori care recită textul în fața camerei, fără costume sau decoruri, în timp ce dialogurile apar în partea inferioară. Se pot face pauze pentru accesarea unor note și comentarii, în funcție de nivelul dorit (școală, liceu sau universitate).

 

Photo Credit: agerpres.ro

„Nu este un spectacol. Purtăm hainele noastre, actorii nu interacționează între ei, ci cu dumneavoastră, persoana aflată de cealaltă parte a aplicației”, a spus Ian McKellen vineri, la British Film Institute din Londra, la lansarea aplicației.

„Shakespeare nu voia va dumneavoastră să îi citiți piesele, ci dorea ca actorii să le citească, să le învețe, să le pună deoparte și apoi să le recite în public”, a adăugat actorul.

Piesele dramaturgului englez „au fost scrise în urmă cu 400 de ani și, prin urmare, este foarte greu pentru un public modern care nu le-a studiat la liceu sau la facultate să le înțeleagă”, a spus și Richard Loncraine, cofondator al Heuristic Media, editor al acestor aplicații.

Photo Credit: agerpes.ro

Filmările au avut loc pe parcursul a două zile în studiouri cinematografice adevărate, cele de la Pinewood, actorii stând unii lângă alții în fața camerelor și a unui prompter uriaș pe care defila textul. Heuristic Media intenționează să înregistreze în luna septembrie alte patru piese („Romeo și Julieta”, „Macbeth”, „Othello” și „Visul unei nopți de vară”), tot cu câte un actor celebru în rolul principal.

Având un caracter pedagogic, aplicația, disponibilă numai pe iPad la 4,99 de lire sterline, se adresează în primul rând celor care îl studiază pe Shakespeare în limba originală — 56 de milioane în toată lumea, potrivit lui Richard Loncraine. Se vrea în același timp un demers înaintea mersului la teatru, pentru ca publicul, care cunoaște deja textul, să poată trece de dificultatea cuvintelor pentru a profita din plin de spectacol.

Ian McKellan nu a uitat să spună în încheiere că „numai mergând la teatru veți avea adevărata experiență shakespeariană”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente