Limba este un organism viu și un cuvânt rămâne viu atâta timp cât este rostit. Dăruiți viață cuvintelor de mai sus, nu le lăsați la categoria de cuvinte uitate ale Moldovei. Ele trebuie rostite pentru a defini sensul acelor lucruri pe care le poartă.
# Predanie – Cuvântul provine din slava veche de la prĕdaniĩe, datină, fel, obicei, rânduială, tradiție, trădare, uz, uzanță. Transmitere prin succesiune. Predarea verbală sau scrisă a învățăturilor doctrinelor și tradiției bisericii creștine de-a lungul veacurilor.
# Țârcovnic – Cuvântul provine din limba slavă de la țŭrkovĭnikŭ, persoană care are în grijă o biserică, îndeplinind și anumite servicii la oficierea cultului religios. Persoană care are în grijă curățenia și buna rânduială a unei biserici
# Opaiț – Cuvântul provine din limba slavă de la opjaeci, lampă mică, primitivă, care luminează cu ajutorul unui fitil introdus într-un recipient umplut cu seu, ulei sau untură. Lampă primitivă constând dintr-un fitil, introdus într-un vas umplut cu ulei sau cu untură; poponeț. Obiceiul de a aprinde focuri în ziua de început a lăsatului-secului.
# Barabulă – Cuvântul provine din ucraineană de la barabolja, cartof. Soi de cartofi de calitate inferioară folosiți pentru hrana animalelor (în special a porcilor). O legumă solanee care produce niște tubércule comestibile foarte întrebuințate în bucătărie.
# Iscoadă – Cuvântul provine din slavă de la izhoda, spion. Persoană însărcinată să facă, în taină, cercetări în interesul cuiva; militar trimis în recunoaștere; spion. Persoană însărcinată să facă, în taină, cercetări sau să obțină informații în interesul cuiva; militar trimis în recunoaștere.
# A se întroloca – Cuvântul provine de la înturluc. A se împreuna, a se aduna, a se strînge la un loc.