La Chișinău se vor organiza masterclass-uri despre Parkour – arta deplasării în spațiul public

1
Foto: wfpf.com

În perioada 14-16 aprilie 2016 în Republica Moldova va fi organizat pentru prima evenimentul „Parkour – arta deplasării în spațiul public”. Devenit popular datorită filmului Yamakasi de Luc Besson, Parkour-ul este o artă a desplasării. Această activitate fizică constă în a se deplasa de la punctul A la punctul B, în cel mai eficient mod posibil, combinând alergarea, săriturile, escaladarea, în funcție de obstacolele ce trebuie depășite. Pentru aceasta, traceur-ul (cel care practică Parkour-ul) trebuie să urmeze o pregătire riguroasă pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și cunoaște limitele. Practicarea acestui sport implică schimbul de experiență cu alți practicanți, toleranța și deschiderea.

Mai mult decât o simplă practică sportivă, parkour-ul permite crearea noilor spații în cadrul spațiul public. Traceur-ul își imaginează, creează itinerare care ies din standardele stabilite prin utilizarea de zi cu zi. Arta deplasării preschimbă peisajul urban, nu numai pentru traceur-ii care interacționează cu mediul lor, ci și pentru spectatori, care au astfel răgaz pentru a redescoperi într-un mod inedit ceea ce îi înconjoară. Parkour-ul promovează readaptarea și libera circulație în locuri publice pentru toate persoanele.

Photo Credit: sport195.com

Pentru a vă ajuta să descoperiți arta deplasării, doi actori francezi din filmul Yamakasi, Chau Belle și Laurent Piemontesi, fondatori ai „ Art du Déplacement Academy, precum și doi traceuri germani, Matthias Mayer și Silke Sollfrank, se vor alătura comunității moldovenești de Parkour pentru o serie de masterclass-uri și sesiuni de parkour și de freerun.

Îi puteți întâlni :

# Joi, 14 aprilie de la ora 15.00 la 18.00, pentru un a workshop și o reprezentare la clădirea „Pirs”, din parcul Valea Trandifirilor.

# Vineri, 15 aprilie între ora 10.00 și 14.00, în sala de sport a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.

# Sâmbătă, 16 aprilie de la ora 10.00 la 16.00, pentru un training la Orheiul Vechi.

Mai mulți traceuri din Republica Moldova vor avea, ulterior, posibilitatea să participe la un jam session internațional de Parkour organizat în cadrul unui proiect similar la Iași, România.

Acest proiect, organizat de către Alianța Franceză din Moldova și Centrul cultural german Akzente, este susținut de Ambasadele Franței și Germaniei în Moldova cu suportul Institutului Francez și a Fondului cultural franco-german. Intrarea pentru public este liberă.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente