Cristina Bujor este o tânără din Moldova care încearcă să-l ajute pe copilul său, Iancu, să înțeleagă esența lucrurilor și să poată privi dincolo de aparențe. Iar din experiența discuțiilor cu Iancu, Cristinei i-a venit ideea să scrie mai multe cărți pentru copii.
Cristina își propune să lanseze o idee – ideea de a crește copii fericiți, armonioși și atenți la ce se întâmplă în jurul lor, ca ulterior să devină adulți fericiți, întregi și responsabili. Cele două cărți cu care vine în fața copiilor și părinților pornesc anume de la acest ideal al ființei umane.
Să învețe a dormi singur
„Când s-a născut Iancu, băiatul meu, am avut două determinări – nu mă-ntrebați de ce – să învețe a dormi singur, nu în pat cu părinții, și să dezvolte dragostea pentru carte. De asta, când el nu-și ținea încă bine capul, eu îl luam pe brațe și, rezemat de mine, îi citeam ziua-ntreagă. Mai mare fiind, când ne plimbam, citeam toate panourile și etichetele împreună, număram în timp ce stăteam în stație, inventam rime și cream propriile istorioare.” spune Cristina.
Ospățul din savană
„Cu cât Iancu creștea, cu atât se mărea energia consacrată – de la rața face mac-mac-mac la conștientizarea propriilor emoții și înțelegerea propriului sine dincolo de suprafață. La un moment dat, am simțit insuficiența unor cărți care să mă ajute să-l îndrum pe Iancu spre toleranță, spre învățarea prieteniei și a iertării, spre puterea binelui, spre bucuria pe care o poți trăi dacă ești atent.
Prima carte, „Ospățul din savană”, a apărut într-un joc prin care eu voiam să-i arăt lui Iancu că nu există ființe rele sau bune, că putem fi prieteni între noi și să-l învăț diferite caracteristici specifice animalelor. În cărțile care au urmat, am combinat aceste două dimensiuni – educativ-informativă și valorică, prezentată într-un limbaj specific copiilor. Am făcut chiar și o înregistrare audio a povestirii.” povestește Cristina.
Obișnuitul neobișnuit
„În ritmul alert al zilelor de azi, când nu avem timp să observăm ce ne înconjoară, când consumăm mai mult decât avem nevoie și pierdem legătura cu autenticul, cu valoarea lucrurilor, când ajungem să nu ne mai dorim nimic tocmai pentru că avem prea multe, am simțit nevoia să prezint lumea unui copil dincolo de suprafață, ajungând la energia lucrurilor simple care ne înconjoară. „Obișnuitul neobișnuit” aduce povestea unui băiețel care reușește să discute cu lucrurile din jurul său și înțelege că fiecare dintre acestea este important și trebuie respectat, că acceptarea și grija față de tot ce ne înconjoară sunt elementele necesare unei vieți armonioase.
Colecția „Întîmplări cu tâlc”, cu prima carte „Despre prietenie”, surprinde istorioare amuzante și educative destinate celor mai mici, care abia descoperă plăcerea lecturii. Ideea acestei colecții este de a introduce copiii în lumea emoțiilor, a valorilor autentice, prin joc, prin poveste și prin imagini calde, bune și frumoase.
Îi mulțumesc pe această cale Veronicăi Mariț, un artist talentat, care transpune în imagini povestirile mele și oferă copiilor un deliciu vizual memorabil. Ne-am gândit să comunicăm direct cu picii de 5-7 ani, care încep să citească, astfel cartea conține texte scurte cu litere mari, pentru a facilita primii pași în lumea cărților.” adaugă Cristina.
Care este inspirația Cristinei?
„În legătură cu inspirația, îmi aduc aminte mereu fraza lui Miller – când nu poți crea, poți totuși să te pui pe treabă (When you can’t create you can work). Aș numi procesul prin care trec când vreau să lansez o idee, pentru că asta îmi propun să fac atunci când scriu, să deschid idei, mai degrabă măcinare, și nu inspirație. Eu nici nu știu dacă am inspirație, eu găsesc în sufletul meu o idee care atunci mi se pare esențială pentru traiul de mai departe al umanității și mă gândesc și o întorc pe toate părțile și o ronțăi. Uneori, îmi dau seama că lumea trăiește și fără ideea asta a mea, alteori caut modalități prin care copiii să poată înțelege lucruri serioase pe care majoritatea adulților încă nu le-au înțeles.
„Eu îmi doresc ca ei să schimbe lumea în adevăratul sens al cuvântului. Nu să schimbe guverne, ci să aducă în lumea viitoare iubire și libertate”
Și ei, să știți că înțeleg mai bine chiar, deoarece sunt deschiși, pentru ei orice e posibil, chiar și bunătatea necondiționată. Iancu m-a întrebat, de exemplu, de ce unele suflete se duc în corpuri rele. De ce noi, adulții, adesea nu conștientizăm că facem toți parte din aceeași lume, că înțelegerea și cooperarea sunt infinit mai eficiente decât distrugerea reciprocă, că există lucruri mai importante decât mașina sau ceasul cu care ne mândrim? Nu știu, însă copiii noștri înțeleg și eu îmi doresc ca ei să schimbe lumea în adevăratul sens al cuvântului. Nu să schimbe guverne, ci să aducă în lumea viitoare iubire și libertate.” conchide Cristina.
Cartea va fi lansată joi, 7 aprilie, la Tucano Coffee Brasil, la ora 18:00. Detalii vedeți în eveniment.