(video) Iată cum poți prezenta declarația cu privire la impozitul pe venit în 3 minute

Untitled

Până pe 25 martie, cetățenii își pot prezenta declarația cu privire la impozitul pe venit. La fel ca și anul trecut, la depunerea declaraţiei, persoanele pot folosi o declaraţie precompletată cu informația conținută în baza de date a Serviciului Fiscal de Stat, ceea ce reduce din timp și energie pentru această acțiune.

Oportunitatea este oferită contribuabililor ca urmare a implementării în anul 2015 a Sistemului Informațional Automatizat „Declarația precompletată”.

Termenul-limită de prezentare a declarației cu privire la impozitul pe venit este 25 martie 2015.

Până la aceeaşi dată este prevăzută și achitarea impozitului calculat. Obligaţia de a prezenta declaraţia pe venit o au persoanele fizice care lucrează şi obţin salariu la mai multe locuri de muncă, persoanele care nu au salariu, dar au avut venituri din vânzarea unor proprietăţi sau darea în chirie a terenurilor agricole, dacă veniturile obţinute depăşesc suma scutirii personale (9.516 lei în 2014), precum şi persoanele care îşi schimbă domiciliul în altă ţară.
Veronica Vragaleva, viceministră a Finanțelor, ne-a explicat în ce constă procedura și cât este de simplu de realizat:
Cu semnătura mobilă de la Moldcell sau Orange poți prezenta declarația pe venit în mod electronic, ceea ce este comod și relativ ieftin (5 Lei per semnătură la Moldcell). În cazul în care trebuie să achiți ceva, o poți face utilizând sistemul electronic M-Pay, iar dacă urmează să îți restitui impozitul pe venit – depui cererea de restituire tot în mod electronic. Dacă însă ești adeptul hârtiei, poți depune declarația în mai puțin de cinci minute. Tot ce trebuie să faci este să te adresezi la orice oficiu fiscal teritorial cu buletinul de identitate și să soliciți să ți se elibereze declarația precompletată (declaratie ce conține informații preventive despre veniturile obținute și obligațiile fiscale adiacente). Verifici declarația, o semnezi și o lași inspectorului, primind o recipisă ce va conține inclusiv și suma impozitului pe venit spre achitare și contul la care se achită.

Mai jos puteți vedea o demonstrație de Tudor Copaci, Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, în timp ce își depune online Declarația impozitului în mai puțin de trei minute.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente