(foto) Victimele catastrofei de la Fukushima s-au reîntors la casele abandonate. Reacţiile, într-un proiect fotografic inedit

eBPdCBc

În luna martie a anului 2011, coasta de nord-est a Japoniei a fost afectată de un cutremur cu magniturinea de 9 grade, care a cauzat un tsunami puternic ce a afectat grav reactorul I din centrala nucleară Fukushima. Dezastrul a făcut peste 19.000 de victime, iar alte 160.000 de persoane au fost obligate să-și părăsească locuințele. Pe parcursul anilor, din cauza radiațiilor, nimănui nu i-a mai fost îngăduit să se întoarcă aici, astfel că totul arată exact așa ca până la producerea catastrofei.

După cinci ani de la dezastrul nuclear, fotografii francezi Carlos Ayesta și Guillaume Bression și-au propus să readucă locuitorii din zona afectată, pentru a realiza un proiect fotografic. Aceștia își doreau să îi fotografieze în timp ce-și revedeau casele părăsite, obiectele dragi și locurile unde cândva își desfășurau activitățile zilnice.

„Le-am propus câtorva foști rezidenți sau locuitori din regiunea Fukushima și, în anumite cazuri, actuali proprietari ai unor terenuri, să ni se alăture în zona interzisă și să redea o altă atmosferă acelor locuri pustii. Aflându-se în fața camerei de fotografiat, i-am rugat să se comporte ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Faptele istorice din spatele orașului însă redau fotografiilor o mare credibilitate”, susțin cei doi fotografi.

Midori Ito este un supermareket abandonat din orașul Namie. Aici, nimic nu s-a schimbat de la dezastru. Printre rafturi este scris încă în japoneză „produse proaspete”.

 

Photo Credit: i.imgur.com
Photo Credit: i.imgur.com
Photo Credit: boredpanda.com

În timpul catastrofei, Rieko Matsumotoest era în spălătoria din Namie, unde activa în calitate de consilier. „În ziua cutremurului, lucram cu o clientă filipineză, care era acolo pentru prima dată. Eram gata să-i iau măsurile, iar ea să-și scoată hainele când pământul a început să tremure. Până în acel moment ea îmi vorbea în japoneză, iar în timpul incidentului aceasta a început să strige în limba engleză.”

 

Photo Credit: i.imgur.com

Kanoko Sato este o sală de gimnastică a unei școli din Ukedo, distrusă de tsunami și transformată într-un loc pustiu.

 

Photo Credit: Boredpanda

Shigeko Watanabe a condus o companie mică de imprimare în centrul orașului Namie. Ea niciodată nu-și va mai redeschide afacerea. „Personal, cred că decontaminarea este lipsită de sens, deoarece nimeni nu se va mai întoarce înapoi aici. Guvernul ne îndeamnă insistent să ne pregătim pentru o posibilă reîntoarcere, dar pentru mine, orașul Namie este distrus.”

 

Photo Credit: i.imgur.com

Setsuo Ito are grijă de animalele care trăiesc în zona interzisă. El a plecat din Japonia să trăiască în Brazilia când avea 30 de ani, dar după catastrofă, a decis să se întoarcă în țara sa pentru a ajuta fermierii din zona afectată de radiații să întrețină animalele. El locuiește acum în orașul Fukushima și stă într-un bar.

 

Photo Credit: boredpanda.com

Yasushi Ishizuka era o sală pentru jocuri. Aceasta a fost grav afectată de cutremur.

 

Photo Credit: boredpanda.com
Photo Credit: boredpanda.com
Photo Credit: boredpanda.com

Hidemasa a practicat meseria de frizer peste 40 de ani. „Numai ce finisasem o tunsoare când a avut loc cutremurul. După accident, ne-am mutat de la adăpost, la adăpost. Acum însă avem o casă în care trăim de peste doi ani.”

 

Photo Credit: boredpanda.com
Photo Credit: i.imgur.com

Kazuhiro Onuki are o casă veche în orașul Tomioka. Înainte de accident, el administra o librărie și un magazin de piese japoneze de artă. În urma catastrofei, el a fost jefuit de mai multe ori, iar toate piesele valoroase au dispărut. Actualmente, bărbatul locuiește în apropiere de Tokyo împreună cu soția și fiica sa. Deseori, el participă la conferințe, unde este invitat să vorbească despre dezastrul nuclear. Chiar dacă uneori revine la locuința sa distrusă, el niciodată nu se va întoarce aici pentru a trăi.

 

Photo Credit: boredpanda.com
Photo Credit: boredpanda.com
Photo Credit: boredpanda.com

Orașele din apropierea centralei nucleare Fukushima au rămas doar niște teritorii pustii.

 

Photo Credit: carlosayesta.fr
Photo Credit: ecestaticos.com
Photo Credit: livedoor.blogimg.jp
Photo Credit: wired.com
Photo Credit: cdn.gupmagazine.com
Photo Credit: trois8.fr
Photo Credit: sottoosservazione.files.wordpress.com
Photo Credit: static.wixstatic.com
Photo Credit: festival-circulations.com
Photo Credit: trois8.fr

Accidentul de la Fukushima este cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobîl şi, conform unor analişti, va fi chiar mai puternic dacă guvernul nipon nu va reuşi să oprească efectele negative ale tragediei. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât reactoarele avariate continuă să permită scurgerea de radiaţii în apa subterană şi prin urmare, în Oceanul Pacific. O curăţare deplină a locului se estimează că va dura cel puţin 40 de ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente