Au fost desemnați cei mai buni maiștri-instructori din Școlile Profesionale

ELEVI-PRACTICA-SCOALA-PROFESIONALA-2

În perioada 14-17 martie 2016 Ministerul Educației a organizat în premieră Concursul național al maiștrilor-instructori la două meserii: Electrogazo-sudor (prelucrarea metalelor) și Tâmplar-dulgher (prelucrarea lemnului). Concursul s-a desfășurat la Școala Profesională din orașul Căușeni.

„Am ales să organizăm acest concurs pentru a spori prestigiul profesiei de maistru-instructor în școlile profesionale și a stimula calitatea cadrelor didactice. Ministerul Educației și-a propus să reformeze învățământul profesional tehnic și să pregătească specialiști calificați, în corespundere cu cerințele pieței muncii, iar acest obiectiv poate fi realizat doar având cadre didactice bine instruite și motivate”, a spus Cristina Boaghi, viceministrul Educației.

Timp de patru zile cei peste 40 de maiștri-instructori și-au etalat cunoștințele și abilitățile la două probe – teoretică și practică. Proba teoretică s-a axat pe gândirea critică și creativă, studiul materialelor, calculele de specialitate, desenul tehnic și altele. Lucrul practic a fost apreciat în funcție de respectarea consecutivității pașilor de realizare a sarcinii de muncă, respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, utilizarea corectă și conform destinației a utilajului și instrumentelor de lucru.

În rezultatul desfășurării concursului, au fost desemnați următorii premianți:
La profesia de Electrogazo-sudor: Locul I: Munteanu Valeriu de la ȘP Nr. 2 din or. Cahul;
Locul II: Cernobrovciuc Dinu de la ȘP Nr. 3, mun. Chișinău și Sînica Iurie de la ȘP Nr. 9, mun. Chișinău.
La profesia de Tâmplar-dulgher: Locul I: Creșciuc Nicolae de la ȘP Nr. 1 din mun. Bălți;
Locul II: Vrabie Veaceslav, ȘP or. Căușeni; Locul III: Bulat Petru, ȘP or. Căușeni.
Toți participanții la concurs au fost apreciați cu diplome din partea Ministerului Educației, iar finaliștii au primit premii bănești în valoare de până la 5. 000 de lei din partea organizatorilor.

În prezent, 21 de școli profesionale din țară pregătesc electrogazosudori-montatori. Această profesie se învață timp de trei ani, fiind a patra cea mai solicitată de către elevi, după cea de bucătar, mecanic auto și frizer. Anual Ministerul Educației pregătește peste 300 de specialiști calificați în acest domeniu, care execută operațiuni de sudare a metalelor și muncesc în industrie, construcții și alte domenii conexe.

Profesia de tâmplar-dulgher se predă în 11 școli profesionale. Tâmplarii-dulgheri sunt specialiști în executarea construcțiilor din lemn și lucrează în domeniul construcțiilor și industriei lemnului. Conform barometrului profesiilor, în 2015 piața muncii solicita circa 150 de dulgheri. În acest context, Ministerul Educației a răspuns la solicitarea agenților economici și a inițiat instruirea dulgherilor, prima promoție urmând să absolvească în 2017.

Concursul „Cel mai bun maistru-instructor” a fost organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului-parteneriat de instruire a meșteșugarilor Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg, Fundația LED și Proiectul UE „Asistență tehnică pentru domeniul învățământ și formare profesională în R. Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente