Medicul rezident care a tratat cu nepăsare o studentă de la ASEM s-a ales cu mustrare din partea USMF

dsc_3003

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a sesizat în cazul pacientei Cristina Cernenchi, care a depus o plângere la Ministerul Sănătății privind comportamentul medicului Dmitrii Starostin, rezident în anul III, specialitatea Neurologie.

Cazul a avut loc, în noaptea de 3 spre 4 martie curent, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Capitală, când Dmitrii Starostin îşi efectua serviciul de gardă. Potrivit pacientei, în timpul examinării, medicul ar fi manifestat un comportament ce contravine normelor eticii și deontologiei medicale. Informația a fost făcută publică prin intermediul unei rețele de socializare și a ajuns în atenţia Ministerului Sănătății și a instituțiilor vizate. Mai multe detalii despre acest caz citește aici.

Sâmbătă, 12 martie, reprezentanții Catedrei de neurologie a USMF „Nicolae Testemițanu” și ai administrației Institutului de Neurologie și Neurochirurgie (INN) s-au întrunit pentru a analiza situația dată și a examina petiția înaintată de către părinții pacientei în adresa directorului INN. Potrivit concluziei specialiștilor, „acțiunile medicului rezident neurolog, în cadrul managementului diagnostic al pacientei, au fost realizate în conformitate cu standardele medicale existente, acesta nu și-a depășit obligațiunile de serviciu și nu a încălcat demnitatea și drepturile pacientei”.

În data de 14 martie, reprezentanții Universității și ai Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină au participat la ședința organizată de Ministerul Sănătății pe acest caz. Ca urmare, ieri, 15 martie, USMF „Nicolae Testemițanu” a convocat membrii Consiliului de administrație într-o ședință ad-hoc, unde s-a decis să fie cercetat comportamentul medicului rezident Dmitrii Starostin de către Comisia de etică a Universităţii, în conformitate cu actele în vigoare (Codul educației al Republicii Moldova, Carta Universitară, Regulamentul intern al Universității, Regulamentul cu privire la organizarea studiilor de rezidențiat, Codul Moral al USMF „Nicolae Testemițanu”).

Miercuri, 16 martie, Comisia de etică a Universității a examinat toate circumstanțele, a analizat acțiunile și comportamentul medicului rezident Dmitrii Starostin față de pacienta Cristina Cernenchi. Ca urmare, Comisia a constatat anumite carențe de ordin etic și deontologic în comportamentul medicului rezident și a recomandat aplicarea acestuia a sancțiunii disciplinare – mustrare, în conformitate cu actele normative menționate mai sus.

Prevederile Deciziei Consiliului de administrație, cât și o recomandare a Comisiei de etică a Universității vizează revizuirea programului de instruire a studenților și rezidenților privind etica și deontologia medicală, precum și organizarea, în toate subdiviziunile structurale ale Universității, a unor acțiuni de promovare a normelor morale și, în special a celor ce țin de comunicarea medic-pacient.

USMF „Nicolae Testemițanu” formează medici specialiști în conformitate cu principiile eticii și deontologiei medicale și condamnă orice abatere de la aceste norme. Astfel, instituția va întreprinde toate măsurile necesare pentru evitarea situațiilor similare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente