(video) Pavel Filip: Lista medicamentelor compensate se extinde cu 50% față de anul 2015

pavelfilip11
Foto: Captură privesc.eu

Prim-ministrul Pavel Filip a făcut mai multe comentarii după ședința privind situația pe piața farmaceutică și asigurarea populației cu medicamente.

„În cadrul ședințelor referitoare la piața medicamentelor, unde au participat toate autoritățile statului din acest domeniu: Ministerul Sănătății, Agenția Medicamentului, Casa Națională pentru Asigurări în Medicină, reprezentanți ai spitalelor și din piaţă furnizorii de medicamente, dar și producătorii de medicamente, a fost elaborat un plan de acțiuni cu măsuri concrete care se regăsesc și în termen de timp, urmare a cărora, dacă vor fi implementate, am toată încrederea că în piața medicamentului vom avea un echilibru. Asta ar însemna că vom avea medicamente calitative și accesibile la preț și o piață cât de cât liberalizată, astfel încât să punem accentul și să tragem atenția de fapt nu doar cât costă o fiolă, dar și cât costă tratamentul per general.

Ziceam că am elaborat acest plan de acţiuni, care a fost aprobat printr-o dispoziţie de Guvern și am solicitat tuturor autorităţilor care se regăsesc în proimplementarea acestui plan de acţiuni să urmărească cu atenţie şi eu personal, de fapt, voi urmări implementarea acestui plan de acţiuni.”

Elemente din planul de acțiuni referitor la piața medicamentelor

#. Extinderea cu 50% a listei medicamentelor compensate faţă de anul 2015, care desigur că va diminua povara financiară a pacienților, în special a bătrânilor şi celor cu boli cronice.

#. Simplificarea accesului pe piaţă a medicamentelor autorizate în UE, SUA sau Japonia, ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate.

#. Extinderea reţelelor de farmacii în localităţile rurale.

„Deci, contăm pe acest lucru, pe de o parte, pe uşurarea tuturor procedurilor de înregistrare şi de acces în piaţă, pe de altă parte pe excluderea materiei prime pentru cei care produc medicamente din lista materiilor pentru care se plătesc taxe vamale, adică ar însemna să avem o înţelegere cu producătorii, dar şi furnizorii de medicamente şi până la urmă cu reţelele mari de farmacii ca să se extindă şi în localităţile rurale. De asemenea, transparenţă în achiziţia de medicamente, reducerea termenelor de achiziţie şi pilotarea unor modele de procurări şi responsabilizarea tuturor actorilor. De asemenea, ne-am propus, pentru a veni şi a obţine acest echilibru în piaţa medicamentelor, să excludem o parte din medicamentele care nu necesită prescripţii medicale din catalogul naţional de preţuri. În final, am toată încrederea că în cel mai apropiat timp vom impune acest echilibru în piaţa medicamentelor, astfel încât toţi cetăţenii să resimtă că Guvernul a intervenit, a pus în aplicare acest plan de acţiuni  şi cum vă spuneam accesul să fie la medicamente cu preţ redus, dar şi de calitate înaltă”, adaugă Pavel Filip.

Planul va fi implementat în martie-aprilie 2016

Acest plan, cu toate acţiunile care se găsesc în el, va fi implementat chiar din luna martie – aprilie şi se va extinde până la sfârşitul anului, până în decembrie 2016. Astfel, o să regăsiţi în timp, practic în fiecare lună, punerea în aplicare a uneia sau altei acţiuni.

„Nu ne-am propus să obținem o reducere de prețuri la medicamente. Şi nu am făcut aşa declaraţii, pentru că, de fapt, problema era una mult mai mare. Vă spuneam că de pe piaţă au început să dispară anumiţi producători de medicamente cu renume mondial. Au început să dispară multe medicamente şi oamenii erau în situaţia să roage rudele sau prietenii să cumpere medicamente fie din România, fie din Ucraina. De aceea, am încercat să eliminăm toate aceste constrângeri şi bariere cum ar fi, pe de o parte, înregistrarea anevoioasă a medicamentelor, formarea preţului, pe de altă parte, imposibilitatea de a ajusta preţul la devierile cursului valutar şi multe altele. Am încercat să venim şi cu mecanisme de compensare, dar și să le dăm posibilitatea și celor care furnizează medicamente să lucreze la un profit normal, dar nici într-un caz să aibă supraprofit”, conchide Pavel Filip.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente