(Studiu) Comediile romantice pot fi dăunătoare pentru femei

1
Foto: Photo Credit: dudus-uita-sa-viseze.blogspot.com

Femeile iau prea în serios filmele romantice și acestea le pot influența negativ, făcându-le să accepte comportamentele obsesive ale bărbaților. La această concluzie au ajuns niște cercetători de la Universitatea Michigan (SUA).

Julia R. Lippman, profesor, expert în gen și sexualitate la Universitatea Michigan, a realizat un studiu pentru a afla în ce măsură pot influența filmele pozitiv sau negativ relațiile amoroase și a publicat rezultatele cercetării „I Did it Because I Never Stopped Loving You” (Am făcut-o fiindcă nu am încetat niciodată să te iubesc).

În producțiile americane apare adesea câte un îndrăgostit care își urmărește iubita cu patimă, ducând la o serie de situații comice. Cercetătoarea este de părere că aceste filme nu sunt numai amuzante, deoarece femeile acceptă mai ușor comportamentele obsesive ale partenerilor dacă le privesc dintr-o perspectivă romantică.

Pentru acest studiu au fost intervievate 426 de femei împărțite în trei grupe. Prima grupă a vizionat filme în care hărțuirea era prezentată în mod pozitiv — ca în „There’s Something About Mary” (1998), în care Matt Dillon (Pat Healy) o urmărește pe Cameron Diaz (Mary). Celei de-a doua grupe i s-au prezentat thrillere în care hărțuirea apare ca negativă — ca în „Sleeping with the Enemy” (1991), în care Julia Roberts este terorizată de Patrick Bergin, în rolul soțului violent. A treia grupă s-a uitat la filme documentare, printre care „La Marche de l’empereur” (2005), cu o pereche de pinguini care, printre mulți alții, traversează una din cele mai ostile regiuni ale lumii.

După monitorizare, cercetătoarea a declarat: „femeile care au vizionat filme unde se prezenta o urmărire romantică persistentă — primul caz — erau mai dispuse să accepte ceea ce se numește „miturile hărțuirii” decât cele care se uitaseră la agresiuni masculine înspăimântătoare — al doilea caz — sau la documentare benigne cu animale — ultimul caz”. Aceste „mituri ale hărțuirii” constau în „idei false sau exagerate asupra hărțuirii, care îi minimalizează gravitatea, cu alte cuvinte, cine aprobă acest lucru are tendința să ia lucrurile mai puțin în serios”.

Aceasta a spus că este distractiv într-o comedie să îl vezi pe Ben Stiller urmărind-o pe Cameron Diaz atâta vreme cât știi că în viață lucrurile nu sunt așa. Într-un interviu de pe Global News, citat de agerpres.ro, Lippman arată că „problema acestor comedii este că influențează mult mitul dragostei… Dragostea este extraordinară, însă la fel este și respectul față de celălalt”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente