Într-un sat din Ucraina strada „Lenin” a fost redenumită în „John Lennon”

1
Foto: Photo Credit: thejizn.com

În satul Kalinî, la frontiera cu Uniunea Europeană, din regiunea ucraineană Transcarpatia, strada „Lenin” a fost redenumită în strada „John Lennon”, în cinstea membrului formației Beatles. Schimarea a fost posibilă în cadrul „desovietizării” țării, o nouă lege, adoptată în Ucraina.

Guvernatorul regiunii, Ghennadi Moskal, a semnat un decret potrivit căruia mai multe străzi care purtau denumirea unor personalități sau fapte ce aminteau de epoca sovietică au fost redenumite.

Un alt exemplu în acest sens este strada „Șciors”, care purta numele unui comandant al Armatei Roșii, dintr-un sat din Mijghiria. Aceasta a fost, de asemenea, redenumită în strada „Viktor Markuss”, în onoarea unui soldat originar din acest sat, ucis în februarie 2015, când lupta împotriva rebelilor proruși în estul Ucrainei. În mai 2015, președintele ucrainean a promulgat mai multe legi care interzic orice „propagandă comunistă” pe teritoriul țării.  Legile interzic între altele simbolurile sovietice și naziste. Conform acestor legi, numeroase statui de-ale lui Lenin urmează a fi demontate, iar unele localități, redenumite.

Aceste legi vizează ruperea definitivă de trecutul sovietic al Ucrainei, într-un moment în care autoritățile continuă să lupte împotriva separatiștilor proruși, majoritatea nostalgici după URSS, în estul rebel, unde conflictul a făcut aproape 9.000 de morți de la izbucnirea lui, în aprilie 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente