Comisia Europeană îndeamnă Republica Moldova să continue reformele

12802808_1057182344304292_7668792289169816775_n

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere cu o delegație a Comisiei Europene, aflată în vizită în Republica Moldova. Din componența delegației fac parte Christian Danielsson, Director General al Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri pentru Extindere al Comisiei Europene, și Thomas Mayr-Harting, Director pentru Europa și Asia Centrală, Serviciul European pentru Acțiune Externă.

Discuțiile s-au referit la prioritățile de reforme pentru sesiunea de primăvară a Parlamentului. Speakerul a reiterat faptul că prioritară este accelerarea implementării Acordului de Asociere în vederea eliminării restanțelor înregistrate. Andrian Candu a menționat că Programul legislativ de realizare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere pentru anii 2015-2016 stă la baza stabilirii agendelor sesiunilor parlamentare pentru anul 2016.

„Există voință pentru a schimba lucrurile în bine. Am început energic sesiunea de primăvară, având obiectivul ferm de a continua reformele într-un ritm cât mai accelerat. În primele două ședințe ale Parlamentului am discutat și aprobat legi importante, așteptate de mult, atât de societate, cât și de partenerii de dezvoltare. Și pentru săptămâna viitoare sunt pregătite pentru a fi discutate un șir de acte legislative importante”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit Speakerului, Parlamentul își propune să asigure cât mai rapid aproximarea legislației naționale la acquis-ul comunitar, sincronizarea acțiunilor Legislativului și ale Guvernului în implementarea Acordului de Asociere, precum și implicarea mai activă a societății civile în procesul legislativ. Președintele Parlamentului s-a referit la faptul că, în primele ședințe plenare din sesiunea de primăvară, a fost adoptată o serie de legi importante, prioritare în implementarea Acordului de Asociere, cum ar fi Legea cu privire la Procuratură în lectura a II-a, iar în prima lectură – pachetul de integritate și cel financiar-bancar, precum și pachetul energetic. Totodată, Andrian Candu a anunțat că printre prioritățile sesiunii de primăvară a Parlamentului se mai regăsesc adoptarea legilor conexe Legii cu privire la Procuratură, o serie de modificări legislative în lupta cu corupția, reforma Justiției, crearea unui mediu de afaceri atractiv.

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat măsurile de stabilizare financiară întreprinse de autorități, precum și procedura de selectare a Guvernatorului Băncii Naționale. Andrian Candu a subliniat că, după ce săptămâna viitoare vor fi desfășurate interviurile cu candidații la funcția de Guvernator, urmează să propună Parlamentului candidatura selectată.

În altă ordine de idei, Andrian Candu a menționat că, în premieră, şi Parlamentul Republicii Moldova va beneficia de un Consilier UE de nivel înalt, care, prin expertiza oferită, va contribui la consolidarea capacităților Parlamentului în implementarea Acordului de Asociere.

Oficialii europeni au îndemnat autoritățile din Republica Moldova să continue reformele, păstrând ritmul și chiar accelerându-l, stabilind priorități clare împreună cu Guvernul și termene definite de implementare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente