Bosnia și Herţegovina a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană

1
Foto: PC: europeanul.org

Bosnia și Herţegovina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Statul balcanic aşteaptă acum să primească statutul de ţară candidată la UE, statut ce poate fi validat doar prin decizia Consiliului European.

Totuşi, pasul făcut astăzi este considerat drept un angajament serios al autorităţilor de la Sarajevo pentru implementarea reformelor necesare atingerii standardelor Uniunii Europene.

Potrivit publicației britanice The Independent, în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, o serie de diplomați au afirmat că este posibil ca Sarajevo să nu fi îndeplinit toate condițiile pentru a formula această solicitare.

Analiştii nu cred însă că ţara are şanse să fie acceptată în Uniune mai devreme de anul 2025. Ultimul val de extindere a UE a avut loc în 2013, când Croaţia s-a alăturat blocului comunitar după negocieri care au durat 10 ani.

Comisia Europeană a anunțat că va sprijini reformele din Bosnia cu un miliard de euro în următorii trei ani, alte 500 de milioane urmând să fie destinate investițiilor în infrastructură.

Bosnia și Herțegovina nu este unica țară care și-a arătat dorința de a adera la Uniunea Europeană. În luna ianuarie 2016, negocieri privind aderarea la UE au fost demarate și cu țări precum Muntenegru, Serbia sau Turcia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente