(foto) Cum s-a desfășurat Wine Friendly Master Class la Mezzo. Paharul potrivit pentru vinul potrivit

AFP_0780
Foto:Cum s-a desfășurat Wine Friendly Master Class la Mezzo

Vineri seara, 19 februarie, iubitorii de vin, precum și cei care au dorit să fie inițiați în arta degustării şi cultura vinului de calitate de către un expert în vinuri au participat la un Master Class și o Seară cu Sommelier care a avut loc în incinta restaurantului „Mezzo. BERD’S Design”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul celei de-a II-a ediții a programului „Wine Frindly”, organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului cu susținerea partenerului său strategic Proiectul de Competitivitate USAID, care are loc în perioada 17 februarie – 5 martie la Chișinău.

Degustarea a fost moderată în limba rusă de speaker-ul moscovit Alexandru Zorin, reprezentantpentru Europa de Est al companiei austriece Riedel, brand cu o istorie bogată în realizarea paharelor de lux.Acestaa explicat hedoniştilor cât de importantă este forma paharului pentru a înțelege corect gustul licorii lui Bahus. De asemenea, vinificatorul şi somelierul Ion Luca a povestit despre aspectele specifice ale vinurilor degustate, iar cei prezenți la Master Class au savurat o selecție superbă din patru vinuri: două albe și două roșii.

De ce Restaurantul Mezzo. BERD’S Design?

AFP_0783

Restaurantul Mezzo poartă cu mândrie logoul „Wine Friendly Restaurant” și acolo vei găsi o selecție extraordinară de vinuri, un meniu creativ și o atmosferă prietenoasă, dar mai mult decât atât, echipa restaurantului împărtășește o pasiune deosebită pentru vinurile de calitate, pe care ți le vor recomanda, te vor ajuta să le alegi și ți le vor servi ca la carte.

Restaurantul Mezzo este unul din cele 22 de localuri din Chișinău acreditate „Wine Friendly”.

 

1. Gogu Winery – Sauvignon Blanc (2015)

AFP_0824

Primul vin care a fost servit în cadrul masterclassului a fost de la mica fabrică a vinificatorului din Căușeni, Ilie Gogu. Acesta este un tânăr producător care crește vița de vie pe o suprafață de șase hectare, pe care sunt plantate doar soiuri europene.
A fost cel mai proaspăt și tânăr vin degustat și are o culoare galben-pai cu nuanțe verzui. Aroma specifică soiului este bine pronunțată, cu note de fructe exotice. Gustul licorii a fost unul plin, echilibrat și răcoritor. Pentru o satisfacție adevărată se recomandă a fi servit cu produse din carne albă, pește, ciuperci, sparanghel și fructe de mare. Temperatura recomandată pentru consum este de 18°С.

 

2. Asconi – Sol Negru – Chardonnay (2012)

AFP_0826

Cel de-al doilea vin a fost un Chardonnay din recolata anului 2012. Spre deosebire de primul vin produs în 2015, acesta are patru ani de maturare în butoi francez, acest lucru făcând diferența dintre primul și al doilea vin.
Solul Negru Moldovenesc este un vin alb sec, produs dintr-un tip de soi cu calități unice și o raritate în lume, cultivat numai pe 1,8% din toată suprafața globului.

Acest vin de o culoarea aurie delicată este potrivit de a fi servit pe parcursul întregii mese. Ideal ar fi să fie combinat cu feluri de mâncare din peşte, caşcaval tare, carne de pui şi fructe. Temperatura recomandată pentru consum este de 14°С.

 

3. Taraboste – Pinot Noir (2009)

AFP_0823

Al treilea vin degustat a fost un vin roșu sec de la vinăria Chateau Vartely – un vin matur și unul pur aristocratic, după cum îi este și numele „Taraboste” – calificativ dat de romani aristocraților geto-daci. Chateau Vartely a ales acest apelativ dorind să evidențieze noblețea acestui vin.
Pinot Noir Taraboste din roada anului 2009 posedă o culoare minunată de vișină coaptă, cu aromă de fructe ucate și nuanțe fine de ciocolată, un gust plin, ușor condimentat, armonios.

Se evidențiază prin nuanțe de cireșe și fructe de pădure, ierburi aromatice, vanilie și cacao, care se combină într-un ansamblu fin, plăcut. Gustativ are o textură mătăsoasă, cu aciditate bună și tanini puțini, dar sesizabil pe final. În postgust combină note de mirodenii.

Vinul a fost maturat timp de 18 luni în barrique-uri și îmbuteliat în doar 3.200 de sticle.

Gustul catifelat şi picant al unui vin sec veritabil se potrivește perfect cu bucate din carne la grătar, pasăre, ciuperci, anghinare şi sparanghel. Temperatura recomandată pentru consum este de 18°С.

Potrivit vinificatorului Ion Luca, acest fel de „Pinot Noir” curat este un vin foarte special în felul său și are un contingent de clienți mai diferit. „Pinot Noir-ul sau îți place sau îl urăști. Cu acest vin din 2009, Chateau Vartely a reușit să facă un vin pe placul iubitorilor și a celor care apreciază acest soiși la drept vorbind, îl putem folosi în calitate de etalon de „cum trebuie” să fie un Pinot Noir. În Moldova, să faci un Pinot Noir e foarte, foarte greu și din păcate, în ultimii ani mulți venificatori au renunțat să-l mai facă doar dintr-un singur soi , de aceea nu prea se mai găsește pe rafturile magazinelor din Moldova.

4. Carpe Diem – Cabernet Sauvignon (2013)

AFP_0822

Ultimul vin care a fost degustat în cadrul master class-ului a fost vinul Cabernet Sauvignon, un vin roșu sec produs de prima vinotecă din Chișinău, cu o etichetă deosebită și plină de viață, care reprezintă și filozofia celor de la Carpe Diem – trăiește clipa! Nu e despre vin, e despre viaţă!
Un vin de calitate, matur, în care predomină tonuri de fructe negre, coacăză și mure, peste care apar note de trufe, ciocolată și iarbă grasă. Gusul debutează cu cireșe negre, ciocolată cu rom și vanilie, peste care vin atingeri fine de ardei gras, piper și salvie. Aciditatea de vișină este rapid controlată de taninurile fine, dar pregnante, semn că vinul va avea o viață lungă. Vinul a fost măturat timp de 14 luni în barrique francez. Numărul total al sticlelor produse – 1.250.

Cei care servesc din acest vin trebuie să cunoască faptul că acesta trebuie să fie deschis cu o jumătate de oră sau chiar cu o oră înainte să fie consumat, pentru a se aera, astfel încât, atunci când va fi consumat, cel care-l bea să se bucure mai intens de aromele sale subtile.

Good to know

# Fiecărui sort de vin îi corespunde un anumit tip de pahar care este diferit ca formă, iar unul nepotrivit vă poate lăsa o părere total greșită despre vinul gustat;
# Fiecare pahar este special conceput pentru a dirija fluxul de vin în acea zonă a limbii, care accentuează calitațile cele mai bune ale vinului respectiv;
# Nu există pahare universale pentru vin, iar cel din plastic este cel mai mare inamic al vinului;
# Paharul nu se ține de cupă, deoarece cu temperatura palmei încălzim vinul și i se alterează gustul. Întotdeauna ținem paharul de picior;
# Vinul roșu se consumă dintr-un pahar mai mare decât vinul alb;
# Orice degustare începe cu vinurile cele mai tinere și avansează spre cele mai mature vinuri;
# Vinuri albe, apoi rose, apoi roșii;
# Aprecierea vinului se face în trei pași: vizuală, olfactivă, gustativă;
# Este un mit că vinurile roșii pot fi servite la temperatura camerei. Temperatura optimă de servire a vinurilor roșii este 16-18 C;
# Paharul nu se umple în întregime niciodată, regula este: o treime sau până la partea cea mai bombată a paharului. De ce? Pentru o apreciere vizuală, vinul se agită înainte de a fi servit. Prin această agitare se fac mai multe lucruri – vinul ajunge să aibă un contact cu pereții paharului, iar atunci când el revine la starea lui iniţială, ceea ce rămâne pe pereții paharului începe să se evapore, iar acest lucru ne permite să percepem aroma și buchetul acestui vin;
# Decantarea este operația de separare a depunerilor care se formează în interiorul sticlelor cu vin vechi, mai ales roşu. Aceasta permite o bună oxigenare a vinurilor mature, permițând exprimarea celor mai subtile arome.

Despre Programul Wine Friendly

AFP_0863

Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Somelier.

În perioada 17 februarie – 5 martie, consumatorii au oportunitatea unică de a participa la 12 masterclass-uri organizate în localurile „Wine Friendly”, unde vor fi inițiați în arta degustării vinului de calitate de către experți în vinuri, vor putea socializa cu tineri de succes care sparg stereotipurile (vinificatori, artiști, oameni de afaceri) și vor fi ghidați în cultura vinului de bloggeri recunoscuți și lideri de opinie. Evenimentele sunt destinate clienților fideli ai celor 10 localuri care urmează să fie acreditate „Wine Friendly” („Carpe Diem”, „Wine.md”, „Kumaniok”, „Grill do Brasil”, „Casa della Reggenza”, „Tucano Kenya Coffee and Wine”, „Mezzo. BERD’S Design”, „Beef. Meat & Wine”, „Nobil View Café” și „Nobil English Cigars Club”), dar și tuturor celor care își doresc să deguste vinurile, să le cunoască și să devină amici ai vinurilor de calitate produse în Republica Moldova. Vedeți aici programul celei de-a doua săptămâni a masterclass-urilor din cadrul campaniei.

 

AFP_0770

AFP_0773

AFP_0790

AFP_0792

AFP_0815

AFP_0818

AFP_0840

AFP_0847

AFP_0848 AFP_0851

AFP_0855

AFP_0861

AFP_0863

AFP_0866

AFP_0869

AFP_0877

AFP_0897

AFP_0904

AFP_0913

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente