Obiectele de patrimoniu cultural vor fi protejate de deteriorare și distrugere prin amenzi

orheiul_vechi_trebujeni_moldova_5-1024×680
Foto:Photo Credit: travel.md

Ministerul Culturii a înaintat în cadrul ședinței Guvernului din 17 februarie 2016 un proiect de lege prin care se propun modificări la Codul Penal și Contravențional al Republicii Moldova. Potrivit documentului aprobat de Executiv, obiectele de patrimoniu cultural vor fi protejate de deteriorare și distrugere prin amenzi.

În cadrul ședinței, viceministrul Culturii, Igor Șarov, a menționat că modificările sunt propuse în scopul îmbunătățirii legislației în vigoare privind protejarea monumentelor de istorie și cultură și readucerii patrimoniului cultural în spațiul legal. Conform actului legislativ, se propune incriminarea acțiunilor care duc la deteriorarea și distrugerea monumentelor de istorie și cultură, profanarea monumentelor, efectuarea lucrărilor neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, sustragerea bunurilor de patrimoniu cultural din terenuri cu potențial arheologic, tăinuirea sau păstrarea ilegală a bunurilor arheologice mobile, comercializarea neautorizată a bunurilor arheologice mobile și a bunurilor culturale mobile clasate.

Totodată, oficialul a menționat că pentru Codul Contravențional se prevăd sancțiuni pentru încălcarea regimului de protecție a patrimoniului arheologic, monumentelor de istorie și cultură, precum și a bunurilor culturale mobile.

Propunerile înaintate presupun pedepsirea cu amendă în mărime de la 500 la 1.000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare pe un termen de până la un an, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 1.000 la 3.000 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la unu la trei ani pentru deteriorarea cu intenţie a obiectelor de patrimoniu cultural. Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3.000 la 6.000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare pe un termen de la unu la trei ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 6.000 la 10.000 de unităţi convenţionale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Proiectul de hotărâre urmează să fie discutat şi votat de Parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente