Sondaj: Cât de des și în ce cazuri consultă moldovenii un medic

dentist-111-shutterstock
Foto: Photo Credit: gandul.info

De mai bine de o săptămână timpul de afară ne bucură cu temperaturi înalte, soare și senzația că a venit primăvara. Starea vremii ne dă peste cap ceasul biologic, mai ales în cazul persoanelor ce suferă de boli cronice. Recent, în Moldova s-a înregistrat o depășire a pragului epidemic de gripă de 1,2 ori, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, fapt ce a determinat Magenta Consulting să publice o cercetare pentru a observa cât de pregătiți sunt muldovenii să înfrunte valul de gripă.

Există riscul îmbolnăvirii de gripă, atâta timp cât vizitele la medic nu sunt la modă printre moldoveni

În timp ce savanții din domeniul medicinii continuă să facă cercetări asupra evoluției virusului de gripă, savanții de la Magenta Consulting au realizat un studiu care a aflat starea de sănătate a moldovenilor și felul în care ei au grijă de aceasta. Așadar, 10% din intervievați au afirmat că vizitează medicul regulat, chiar dacă se simt bine, 13% consultă medicul regulat pentru că suferă de boli cronice. 57% din moldoveni nu văd necesitatea să calce peste pragul policlinicilor atât timp cât se simt bine, iar 20% din respondenți au recunoscut că nu consultă medicul chiar dacă se simt rău.

Categoria acestor 20% din respondenții care se supun unui asemenea risc precum neconsultarea medicului având simptome de răceală/gripă este în mare parte reprezentată de cei ce au studii primare sau generale, de bărbați, de persoanele trecute de vârsta de 40 de ani, cei ce sunt divorțați sau văduviți. De mențioant este faptul că, atât persoanele angajate, cât și cele neangajate la muncă refuză să viziteze medicul atunci când starea lor de sănătate lasă de dorit.

 

Ponderea persoanelor care consultă/nu consultă medicul, %

Photo Credit: consulting.md

Leac prin telefon sau sănătate la pachet?

Echipa Magenta Consulting a continuat cercetarea întrebându-i pe moldoveni, în cazul în care au simptome de răceală sau gripă, care din ele îi fac să se adreseze medicului. La această întrebare, 41% din intervievați au răspuns că nu se adresează medicului în general și aleg să se trateze de sine stătător acasă. Majoritatea acestei categorii, la fel, este reprezentată preponderent de către bărbați, persoanele cu studii primare sau generale, cele ce au o vârstă trecută de 30 de ani, atât de cei ce dețin un job, cât și de șomeri.

 

Situațiile în care oamenii se adresează la medic, %

Photo Credit: captură foto consulting.md

31% din intervievați au recunoscut că ajung în cabinetul doctorului doar atunci când au febra de 38 de grade și mai mult, iar 12% din intervievați vizitează medicul la primele simptome de răceală, cum ar fi durerea în gât sau nasul înfundat. 5% din moldoveni se consultă cu doctorul la telefon și urmează prescripțiile acestuia la domiciliu. De asemenea, cercetarea marca Magenta Consulting a aflat că 59% de moldoveni cred că în cazul răcelii trebuie să rămână acasă doar dacă apare febra.

18% din respondenți sunt de părerea că dacă răceala nu reprezintă o viroză, atunci nu ar trebui să stea acasă și pot să meargă la serviciu sau studii.

Doar 23% din moldoveni cred că o persoană trebuie să decidă să rămână acasă la primele simptome ale răcelii.

 

Situații în care persoanele cu simptome de răceală trebuie să rămână acasă, %

Photo Credit: captură foto consulting.md

Specialiștii spun că suntem supuși unor riscuri sporite de a ne infecta cu viruși, mai ales periculoși, cum ar fi diversele tipuri de gripă, iar în cazul în care apar primele simptome de răceală/ gripă trebuie să evităm contactul cu ceilalți oameni și să mergem direct să consultăm doctorul. O atitudine responsabilă față de sănătatea noastră, dar și a celor din jur și o vizită făcută la medic la timp sunt, de fapt, o promoție „sănătate la pachet”, iar promoțiile, din câte se știe, ne economisesc banii, timpul și, cel mai important în acest caz, sănătatea.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1.129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente