(foto) Legende urbane ediția I: Secretele de la Circ, din trecerea subterană „Unic” și misterele sectorului Râșcani

hahaha
Foto: PC: oldchisinau.com

Fiecare oraș care se respectă are mai multe legende. Chișinăul este un astfel de oraș. Locurile pe care le vedem zilnic pot fi pline de mister. Pentru a cunoaște mai bine urba, echipa #diez dorește să readucă din umbră mai multe povești și mituri despre Chișinău, or fiecare legendă reprezintă o anumită reflectare a realității.

Legendă urbană despre subsolurile Circului

Există o legendă urbană despre mai multe lucruri neexplicate care se petrec la Circul de la Chișinău, mai exact în subsolurile acestuia. Mai mulți susțin că în subsolurile edificiului se aude foarte des un plâns de copil. Angajații instituției explică acest lucru prin faptul că în trecut pe acest teritoriu a fost Cimitirul orășenesc. Astfel, moartea unui artist sau orice altă nenorocire se explică prin amplasarea Circului pe locul malefic.

 

PC: thebohemianblog.com
PC: thebohemianblog.com

Legenda urbană despre Chișinăul subteran din sectorul Râșcani

Cea mai răspândită legendă despre Chișinău presupune existenţa unei cantităţi mari de mine, tuneluri şi catacombe sub sectorul Râşcani. Se consideră că din această cauză există pericolul ca întregul sector Râşcani să se prăbuşească sub pământ. Despre acestea se spune că au apărut în rezultatul creşterii oraşului în perioada socialistă (1944-1991).

O legendă mai puţin cunoscută, însă la fel de intrigantă, presupune existenţa în diferite sectoare ale oraşului a unui număr mare de buncăre conectate prin tuneluri. În dependenţă de imaginaţia povestitorului, lungimea reţelei de tuneluri poate varia de la câteva sute de metri până la câteva zeci de kilometri. Legenda metroului din Chişinău confirmă, pe de o parte, imposibilitatea construirii acestuia din punct de vedere tehnic, datorită pericolului seismic şi alunecărilor de teren, iar pe de altă parte se presupune existenţa unor planuri de construcţie sau chiar construcţia propriu-zisă care datează încă din anii ’80 ai secolului XX.

 

PC: chisineu.wordpress.com
PC: chisineu.wordpress.com

Legenda urbană despre râsul unui copil în trecerea subterană de lângă magazinul „UNIC”

Subteranele din Capitală par foarte înfricoșătoare, mai ales noaptea. Se spune că există o legendă urbană care se referă anume la trecerea subterană de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și strada Ismail. Zvonurile susțin că în timpul unei inundații, cu mulți ani în urmă, o fetiță s-ar fi înecat acolo. Mai multe voci, în special ale celor care au fost paznici, spun că noaptea la colțurile trecerii se aude un râs de copil. Apoi, dimineața, pe țiglă pot fi văzute urme de picioare goale umede. Tălpile sunt mici, de parcă ar aparține unui copil.

 

PC: kp.md/daily
PC: kp.md/daily

Fie credeți în aceste legende, fie sunteți un sceptic veritabil, un lucru este cert, orașul Chișinău este plin de lucruri încă necunoscute de către noi. Dacă cunoașteți vreo legendă urbană, dați-ne de știre. Împreună putem descoperi mai multe lucruri interesante despre locurile pe care le vedem zilnic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente