Retrospectiva vizitei Maiei Sandu la București. Cu cine s-a văzut și ce declarații a făcut

maiabucuresti2
Foto:PC: Maia Sandu

Marți, 26 ianuarie, Maia Sandu a avut o deplasare la București, unde s-a întâlnit cu mai multe persoane importante, printre care și Traian Băsescu, președintele României în perioada 2004-2014.

Întrevedere cu deputatul Ovidiu Raețchi, reprezentant al Diasporei românești în Parlamentul României

 

Ovidiu Raețchi și Maia Sandu PC: Maia Sandu
Ovidiu Raețchi și Maia Sandu PC: Maia Sandu

În cadrul întrevederii s-a discutat despre situația politică din Moldova, dar și despre condițiile grele în care trăiesc cetățenii moldoveni într-o țară sufocată de corupție. „Opiniile mele și ale domnului Raețchi sunt comune în ce privește reforma clasei politice și nevoia de implicare a oamenilor tineri în politica din Republica Moldova”, spune Maia Sandu.

Întrevedere cu Alina Gorghiu, co-președintele PNL

 

Alina Gorghiu și Maia Sandu PC: Maia Sandu
Alina Gorghiu și Maia Sandu PC: Maia Sandu

S-a discutat despre situația politică din țara noastră, despre reforma clasei politice și pachetul de legi necesar acesteia.

Întrevedere cu Președintele Senatului Universității București, profesorul Marian Preda

 

Marian Preda și Maia Sandu PC: Maia Sandu
Marian Preda și Maia Sandu PC: Maia Sandu

S-a discutat despre viitorul învățământului superior din Republica Moldova, dar și despre situația social-politică din țara noastră. „Am găsit în domnul Marian Preda un prieten, un susținător al reformelor din sistemul de învățământ, dar și un om care ne poate ajuta cu expertiza lui, în elaborarea politicilor publice în domeniul social”, scrie Maia Sandu.

Întrevedere cu Traian Băsescu

 

Maia Sandu și Traian Băsescu PC: Maia Sandu

S-a discutat despre situația politică din țara noastră, despre reformarea instituțiilor și combaterea corupției, despre viitorul Moldovei.

În cadrul vizitei, Maia Sandu a oferit mai multe interviuri pentru presa română. Iată câteva din declarațiile ei.

Despre Furtul miliardului

„Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova, acum, este această situație economico-financiară foarte proastă, pe motiv că am asistat la ‘jaful secolului’ – așa cum îi zicem în Republica Moldova furtului de un miliard de dolari din băncile statului. Acest lucru o să ne coste enorm și din perspectivă fiscală, dar și ca credibilitate pentru parcursul european al Republicii Moldova. După această guvernare pro-europeană, avem o scădere simțitoare a numărului celor care cred că aceasta e calea de dezvoltare a Republicii Moldova”, a precizat Maia Sandu pentru Realitatea.net.

Despre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)

„Am ajuns cu câțiva colegi la concluzia că trebuie să încercăm să facem un partid politic, pentru că e clar că, clasa politică de la Chișinău a expirat și trebuie schimbată. Suntem la etapa de formare. Adunăm cereri de aderare la partid și sperăm să depunem actele pentru înregistrare în câteva săptămâni. Credem doar în modelul de dezvoltare pro-europeană”, explică Maia Sandu pentru Realitatea.net.

„Am reuşit să adunăm peste o mie de semnături – trebuie să vorbesc cu colegii mei să văd ce s-a întâmplat în ultimele zile – în mai puţin de două săptămâni, trebuie să reuşim să adunăm patru mii de semnături, trebuie să reuşim să construim organizaţii teritoriale în cel puţin jumătate din raioanele Republicii Moldova, după care să mergem să depunem actele la Ministerul Justiţiei pentru înregistrare. Și ne propunem să facem acest lucru foarte repede, pentru că nu este foarte clar dacă vom avea alegeri anticipate sau nu, dar în caz că vom avea alegeri anticipate, bineînţeles că ne dorim să participăm la acest scrutin”, adaugă Maia Sandu pentru Hotnews.ro.

 

/pas/

Despre Finanțarea PAS

„Pentru moment ne descurcăm din contribuţiile celor 15-20 de oameni din grupul de iniţiativă. Avem un vid legislativ în Republica Moldova, până la înregistrarea partidului nu există nicio prevedere, un cadru legal care ar prevedea cum se adună asemenea resurse. Oricum, ne propunem să fim foarte transparenţi şi chiar şi resursele pe care le investim noi o să le facem publice deja în această săptămână, ca toată lumea să poată să vadă cine şi cât a contribuit şi pentru ce merg celelalte resurse.

Contăm foarte mult pe voluntariat, noi facem voluntariat şi contăm pe voluntariatul oamenilor din teritoriu ca să vină să ne-ajute. În momentul în care vom fi înregistraţi, deja intrăm sub incidenţa legii cu privire la finanţarea partidelor politice, care este deficientă şi intenţionăm să dialogăm cu Guvernul ca să cerem modificarea acestei legi, dar până atunci o să ne conformăm. Oricum, chiar şi în cadrul legal existent, noi mizăm pe contribuţia multor oameni, dar o să impunem nişte limite pentru aceste donaţii

Nu ne dorim să vină un om sau un grup de oameni care investesc suficient de mult în acest partid – lucru care poate trezi tot felul de întrebări mai târziu. Încercăm să mergem pe o modalitate care nu a fost încercată, încă, în Republica Moldova. Deci noi suntem pionieri şi vrem să vedem dacă chiar se poate construi un partid finanţat în mod transparent. O să pot să vă spun asta peste jumătate de an, care sunt experienţele noastre”, explică Maia Sandu pentru Hotnews.ro.

Despre Guvernul Filip

„Plec de la modul în care a fost creată majoritatea parlamentară recent și cum a fost votat acest Guvern. Îmi dau seama că în alegeri anticipate nu putem să mergem dintr-o criză profundă, cum e acum la Chișinău. Este nevoie de o perioadă de timp de stabilizare și Guvernul să întreprindă măsuri pentru a asigura stabilizarea economică. Nu îmi doresc să rămână actualul Guvern, dar înțeleg că trebuie să rămână pentru o perioadă ca să desfășurăm alegeri anticipate într-un context favorabil și pașnic. Până la sfârșitul acestui an consider că ar trebui să se întâmple.

O să încercăm să ne așezăm la masa de discuții și să le spunem celor de la Guvern că le oferim timp și spațiu să întreprindă măsuri importante pentru modificarea legislației în sectorul bancar, pentru a aproba legea procuraturii, pentru a aproba alte legi care țin de combaterea corupției. Este momentul să arate că vor să se schimbe”, a detaliat Maia Sandu pentru Realitatea.net.

 

Maia Sandu în timpul protestului de duminică, 24 ianuarie 2016

Despre Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat

„Acestea sunt provocările cu care se confruntă Republica Moldova, faptul că avem un stat capturat, o justiție selectivă. Capturat de anumite persoane care se află la guvernare și anume de oligarhi. Acum de unul singur, care controlează instituțiile statutului și există pericolul ca acest proces să continue. Mă refer la Partidul Democrat și la Vlad Plahotniuc. Nu e o noutate, inclusiv aici în România”, spune Maia Sandu pentru Realitatea.net.

Despre sprijinul financiar acordat Moldovei de către România

„România ar trebui să monitorizeze strict reforma din R. Moldova și să condiționeze dur sprijinul financiar și moral. La Chișinău s-a ajuns în situația actuală pentru că reformele au fost fie mimate, fie parțiale, iar Occidentul a continuat să ne sprijine, fără să condiționeze susținerea de aplicarea reformelor”, afirmă Maia Sandu pentru ziare.com.

Despre Unirea Moldovei cu România

„Ca om politic trebuie să țin cont de realități și realitatea e că nu există suficientă lume în Republica Moldova care să sprijine ideea unirii. Am văzut în sondajele recente o creștere a numărului celor care cred că unirea e o opțiune, 23 de procente dacă nu greșesc (…) Nu e suficient și cred că, într-o situație de criză cum avem astăzi în Republica Moldova, e periculos să discutăm subiecte atât de sensibile. În Republica Moldova nu au existat dezbateri publice, ci partide care parazitează pe ideea unirii, dar nu a existat niciodată în societate o dezbatere foarte serioasă despre ce ar însemna unirea”, a explicat Maia Sandu.

 

PC: Maia Sandu
PC: Maia Sandu

Despre recenta vizită a Maiei Sandu în SUA

„Am discutat, în primul rând, cu moldovenii din Statele Unite, am mers la invitaţia lor şi am discutat despre situaţia economică a Republicii Moldova, despre modul în care am putea să contribuim la consolidarea instituţiilor, pentru că asta este problema majoră a ţării noastre, şi despre cum se poate implica societatea civilă. M-am folosit de ocazie şi am mers şi la Washington pentru a avea discuţii cu societatea civilă de acolo şi am avut şi câteva întâlniri şi la Departamentul de Stat şi la Congres, unde iarăşi am vorbit despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi despre care este viziunea noastră, cum ar putea să ne ajute partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova în depăşirea acestei crize”, spune Maia Sandu pentru Hotnews.ro.

Despre participarea Maiei Sandu la protestele din 24 ianuarie 2016

„Nu am participat la proteste organizate de Igor Dodon şi Renato Usatîi. Am participat la protestele organizate de Platforma Civică „DA” şi am participat alături de cei peste 80 de procente de membri, de oameni care au venit în stradă nu pentru a protesta împotriva unei guvernări pro-europene, ci alături de oamenii care sunt împotriva corupţiei. Şi nu putem să închidem ochii la aceste fărădelegi doar pentru că ne este teamă că vom fi etichetaţi ca anti-europeni. Nu aşa înţelegem valorile europene.

Faptul că aceşti doi lideri care sprijină modelul pro-rus de dezvoltare s-au alăturat acestor proteste este unul neplăcut, şi eu sunt de acord că acest lucru trebuia evitat, şi-ntotdeauna am insistat ca în fruntea acestor proteste să fie reprezentanţii societăţii civile, cei care au iniţiat aceste proteste şi, ca lider politic, nu am mers niciodată pe scenă să le vorbesc oamenilor, pentru că am considerat că, pentru a păstra acest instrument de presiune, trebuie să-i păstrăm credibilitatea protestului şi trebuie să ţinem deoparte liderii partidelor de opoziţie”, spune Maia Sandu pentru Hotnews.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente