(foto) Holocaustul sau „arderea de tot” a celor șase milioane de oameni comemorată în Moldova

johnfriendsblog.blogspotcom

Există zeci de filme despre Holocaust și sute de scrieri despre această teroare. Supraviețuitării acestui genocid povestesc despre înfometare, grămezile de cadavre, băile de sânge și mormintele comune. În fiecare an, pe 27 ianuarie, nici nu cunoaștem o cifră a celor pe care îi comemorăm. Știm doar că omenirea astăzi regretă acele monstruozităţi care au anulat calitatea de oameni raţionali.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost omorâți zeci de mii de evrei. Potrivit cercetătorilor, în perioada anilor 1941-1944, în cele peste 200 (inclusiv regiunea transnistreană) de lagăre au fost exterminați între 200 000 și 700 000 de evrei și romi. Doar în satul Pepeni au fost omorâți circa 300 de evrei într-o singură zi.

Pentru a determina amploarea acestei terori vă propunem să descifrăm etimologia „Holocaustului”. Cuvântul original grecesc (holókauston) este o traducere a termenului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot” și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăți de) animale sau plante erau arse pe altar.

În mesajul său de comemorare a victimelor holocaustului, secretarul general al organizației, Ban Ki-Moon, a menționat că: „Holocaustul a fost o crimă colosală. Nimeni nu poate nega dovezile celor întâmplate. Amintindu-ne de victime şi onorând curajul supraviețuitorilor, precum şi al celor care i-au ajutat şi eliberat, noi ne reînnoim în fiecare an hotărârea de a preveni astfel de atrocităţi şi de a respinge mentalitatea de ură, care permite existenţa lor.

Din umbra Holocaustului şi a ferocităţilor celui de-Al Doilea Război Mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite a fost înfiinţată pentru a reafirma credinţa în demnitatea şi valoarea fiecărei persoane şi pentru a susţine drepturile tuturor la un trai egal şi fără discriminare”.

 

PC: un.md
PC: un.md

Biroul Relaţii Interetnice organizează în perioada 26 ianuarie-16 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului. Acțiunile debutează la 26 ianuarie 2016, cu Ora de comemorare dedicată jertfelor Holocaustului, care se va desfăşura în incinta bibliotecilor publice din ţară.

În perioada 25-29 ianuarie, conform Circularei Ministerului Educației, în instituțiile preuniversitare din Republica Moldova se vor desfășura activități de sensibilizare vizavi de fenomenul Holocaustului, cu scopul promovării valorilor democratice antidiscriminare, toleranță, antixenofobie.

Acțiunile de comemorare vor continua cu vizionarea spectacolului „Ghetou” în incinta Teatrului Dramatic Rus de Stat A. P. Cehov, în data de 26 ianuarie, începând cu ora 18.30.

Totodată, la 27 ianuarie, ora 15.00, se va desfăşura un Miting-requiem în memoria jertfelor Holocaustului, la monumentul „Victimelor Fascismului” (str. Calea Orheiului 36, mun. Chişinău).
Centrul Cultural Evreiesc KEDEM din mun. Chişinău va fi gazda unui concert comemorativ la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai autorităţilor publice centrale, membrii Comunităţii evreieşti din Republica Moldova şi membrii Consiliului Coordonator al organizaţiilor etnoculturale.

La 28 ianuarie în incinta Centrului Cultural Evreiesc KEDEM va fi vernisată expoziţia „Праведники мира”/ „Predicătorii lumii”. În aceeași zi, începând cu ora 10.00, va avea loc o conferință de presă în format extins (KEDEM, str. A. Diordiță, 5, et. II, sala de conferință).

La data de 2 februarie, Biroul în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova organizează Conferinţa studenţească „Toleranţă şi multiculturalitate”, la care vor participa studenţi de la universităţile din ţară, reprezentanții mediului academic şi membrii Comunităţii evreilor din R. Moldova.

Şirul acţiunilor se va încheia la 16 februarie 2016, cu un Forum al tineretului din Republica Moldova „Toleranţa, lupta cu extremismul, antisemitismul şi xenofobia”. Evenimentul se va desfăşura în incinta Centrului Cultural Evreiesc KEDEM din mun. Chişinău.

Astăzi Holocaustul trăiește în muzee și arhive. În această zi de comemorare omenirea este obligată să nu uite aceste victime. Pe 27 ianuarie, în fiecare an, Germania și aliatele ei din cel de-al Doilea Război Mondial, dar și lumea întreagă comemorează acești oameni și demonstrează că au învățat lecția istoriei.

Redacția #diez a făcut o selecție de fotografii care ilustrează acest genocid. Primele două redau Holocaustul chiar de pe teritoriul țării noastre.

 

europalibera.org 2
PC: europalibera.org
europalibera.org
PC: europalibera.org
genocide.leadr.msu.edu
PC: genocide.leadr.msu.edu
PC: grantcountyndnews.com
PC: rgshistory.wordpresscom
PC: writingtheholocaust.blogspotcom
PC: tes.com
PC: haikudeck.com
PC: johnfriendsblog.blogspotcom
PC: en.wikipedia.org
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente