„Memorialul Copilului Nenăscut” a fost declarat o expresie de hărțuire a femeii pe criteriu de sex

dviata
Foto:PC: moldovacrestina.md

În 2015, Asociația „ProFamilia” a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că dorește să amplaseze monumentul „Memorialul Copilului Nenăscut” într-un spațiu public, mai exact pe teritoriul Institutului Mamei și Copilului. Apoi, Grupul de inițiative feministe a scris o petiție Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din Republica Moldova, motivând că acest monument este o hărțuire a femeii pe criteriu de sex.

Consiliul a decis că „Imaginea monumentului «Memorialul Copilului Nenăscut» reprezintă o expresie de hărțuire a femeii pe criteriu de sex, după cum este definit în Art. 1, 2, 3, din Legea nr. 121 privind asigurarea egalității”.

Istoric

Monumentul „Memorialului Copilului Nenăscut” este o copie a lucrării produse de sculptorul Martin Hudáček din Slovacia, având ca personaje o femeie îngenuncheată în fața unui copil ce stă în picioare, încercând să o mângâie cu mâna dreaptă. Femeia își acoperă fața cu mâinile și plânge.

Motivația Asociației „ProFamilia” de a amplasa acest monument este de a reduce numărul avorturilor din Moldova prin a le sugera femeilor ca ele, prin avort, comit o crimă și că au nevoie de pocăire. Acest mesaj a fost transmis chiar de președintele Asociației „ProFamilia”, care a menționat că dânsul este și pastor, și care a făcut următoarele afirmații: „Monumentul ar fi adus vindecare pentru cei care au răni sufletești, răni psihice în urma la ceea ce au făcut. Monumentul ăsta le va aduce vindecare, o nădejde de iertare”. Mai mult, acesta a mai adăugat: „Noi credem că prin imaginea monumentului persoanele ar fi fost influențate să-și schimbe decizia la care erau pornite”.

„Considerăm că monumentul «Memorialul Copilului Nenăscut» are scopul de a pune presiune simbolică și psihologică asupra femeilor din Republica Moldova pentru ca acestea, indiferent de cauze și de consecințe, să nu recurgă la întreruperi de sarcină. Această presiune este discriminatorie față de femei, reprezentând o formă de hărțuire în baza criteriului maternitate”, au menționat în petiție reprezentantele Grupului de Inițiative Feministe.

Mai multe vedeți aici:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente